Gå till eugreenalliance
Sök

Tillgänglig lärmiljö och socialt samspel i ämnet idrott och hälsa

Forskningsprojekt

”Hur kan en tillgänglig lärmiljö i ämnet idrott och hälsa utformas så att elever som möter svårigheter i det sociala samspelet ges goda förutsättningar för delaktighet, utveckling och lärande?” Så lyder frågeställningen i en systematisk översikt från Skolforskningsinstitutet och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Forskare från Högskolan i Gävle har varit med och tagit fram översikten.

I den systematiska översikten ges en bild av hur lärare kan arbeta med och utforma undervisningen i ämnet idrott och hälsa för elever, med eller utan funktionsnedsättningar, som möter svårigheter i det sociala samspelet.

Resultat

Resultaten sammanställdes utifrån en tematisk analys där vikten av tillitsfulla relationer, struktur och stöd och utvecklande klimat lyfts fram.

Ladda ned rapporten

Rapporten går att ladda ner i fulltext: En tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa - med fokus på socialt samspel (skolfi.se)

En sammanfattning av rapporten: En tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa | Skolforskningsinstitutet (skolfi.se)

I podden Lika värde tas resultatet från projektet tas upp

Lyssna på podden Lika värde från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Avsnitt 52 ”Utformningen av undervisningen i ämnet idrott och hälsa – vad säger forskningen?” i vilken forskarna Kim Wickman vid Umeå universitet och Kajsa Jerlinder vid Högskolan i Gävle berättar om vad de sett när de gått igenom svensk och internationell forskning i området idrott och hälsa.

Ladda ner avsnitt 52
Lyssna på avsnitt 52 på Spotify
Lyssna på avsnitt 53 på Apple podcast
Läs avsnitt 52 (PDF-dokument, 191 kB)

Kontakt

Kontaktperson: Kajsa Jerlinder
E-post: kajsa.jeriner@hig.se

Publicerad av: Sandra Wikner Sidansvarig: Magnus Isaksson Sidan uppdaterades: 2022-05-30
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)