Walkurban – tillgängliga urbana miljöer
Hur gångvänliga är våra städer? Och hur kan vi utvärdera och utveckla instrument för att fånga användarperspektivet på tillgänglighet till fots? Walkurban undersöker gångvänlighet i tre europeiska städer.
Hur gångvänliga är våra städer? Och hur kan vi utvärdera och utveckla instrument för att fånga användarperspektivet på tillgänglighet till fots? Walkurban undersöker gångvänlighet i tre europeiska städer.
Forskning om dagligt resande och mobilitet utifrån fotgängarens perspektiv har tidigare inte varit prioriterat inom EU. Projektet Walkurbans syfte är att studera hur mer gångvänliga städer kan formas för att främja ett hållbart och aktivt resande. Psykologiska-, geografiska- och samhällsplaneringsperspektiv inkluderas för att se vilka möjligheter och hinder det finns för fotgängare i olika europeiska miljöer.
Förutsättningar för gång i de tre städerna jämförs såväl inom olika stadsdelar samt mellan städerna. Vi undersöker utifrån olika metoder och har utöver den generella befolkningen ett fokus på några utvalda grupper, till exempel:
Genom att studera gång utifrån objektiva, subjektiva och upplevda aspekter identifierar vi parametrar som möjliggör och hindrar gång samt resor som kombinerar gång med kollektivtrafik.
Målet med projektet är att bidra till riktlinjer för att förbättra förutsättningar för gång som färdmedel, för olika människor, i städerna. Genom studier av förutsättningarna i de tre europeiska städerna och för olika grupper så skapas kunskap utifrån ett användarperspektiv. Denna kunskap omsätts till praktiska riktlinjer i samarbete med de lokala aktörerna.
Projektets mål är att bidra till riktlinjer som ger förutsättningar för
Gångvänliga stadsdelar – frigöra potential för hållbart och aktivt resande genom att förbättra förutsättningar för gång som transportmedel.
Fullständigt projektnamn: Walkable Urban Neighbourhoods – Freeing up Potential for Sustainable and Active Travel by Improving Walking and its Connections with Public Transport.
Projektledare i Sverige: Katrin Lättman, Högskolan i Gävle
Projektkoordinator: Noriko Otsuka, ILS, Tyskland
Övriga projektmedlemmar: Edward Prichard, Högskolan i Gävle; Jonas De Vos, UCL; Janina Welch, ILS, Anna-Lena Van der Vlugt, ILS, Paola Debandi, Genua kommun m.fl.
Tidplan: 1 juni 2021–31 maj 2024
Finansiär: Energimyndigheten, Formas, Vinnova (genomförs inom ramen för ENUAC EraNet Urban Accessibility and Connectivity)
Intresserad att veta mer om projektet?
Läs mer på walkurban.eu
E-post: katrin.lattman@hig.se
Telefon: 026-64 87 08