Fjärrvärme i hållbara bostadsområden
Projektet syftar till att visa fjärrvärmens möjligheter i framtida bostadsbyggandet utifrån resurseffektivitet och globala koldioxidutsläpp.
Projektet syftar till att visa fjärrvärmens möjligheter i framtida bostadsbyggandet utifrån resurseffektivitet och globala koldioxidutsläpp.
Hur det framtida energisystemet är utformat är naturligtvis svårt att definiera idag men framtida bostäder och bostadsområden kommer att behöva använda energi med en miljöproblematik som följd. Projektet tar avstamp från det nya bostadsområdet som planeras på Näringen i Gävle och en framtida bebyggelse antas och analyseras utifrån olika uppvärmningstekniker, klimatskal etc. Området Näringen har som mål att bli klimatneutralt på områdesbasis.
Projektet ska påvisa kritiska faktorer för användande av fjärrvärme i framtida bostadsområden med en klimatneutralitet på områdesbasis. En särskild fokus ska läggas på en hög andel solcellsproducerad el lokalt och i kombination med fastigheternas uppvärmningssystem, dvs. fjärrvärme eller värmepumpar.
Området Näringen är idag ett industriområde men närheten till stadskärnan gör det intressant ur ett bostadsperspektiv. I regeringens exploateringsplan för nya hållbara städer och stadsdelar presenterades Näringen som ett särskilt intressant område tillsammans med åtta andra områden i Sverige.
Gävle kommun och regeringen har tecknat ett avtal där 4-6 000 nya bostäder ska byggas på området. Även andra satsningar på infrastrukturen, t.ex. dubbelspår för järnvägen norr om Gävle, ingår i avtalet.
Projektet finansieras av Future Heat via Energiforsk, Gävle Energi, Gävle kommun samt Högskolan i Gävle. Energiforsk driver Future Heat 2019-2021 vars vision är att bidra till ett hållbart uppvärmningssystem. Ett prioriterat område inom forskningen är kostnadseffektiva lösningar som är anpassade till dagens och morgondagens energisystem.
Januari 2020-Juni 2021