Gå till eugreenalliance
Sök

Urban Studio

Urban Studio är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram inom hållbar stadsutveckling vid Högskolan i Gävle.

Studion utvecklar nya forskningsfronter med visionen att stadslandskap ska bidra till tre sammankopplade mål: 1) säkerställande av invånarnas hälsa och välbefinnande, 2) begränsad miljöpåverkan av städer, samt 3) motståndskraftiga urbana system. Utgångspunkten i forskningen är samspelet mellan den byggda miljön, naturmiljön och mänskligt beteende i städer.

Nyheter

Lastbilschaufför säger sig köra sparsamt - mätningar kan visa annat

2024-02-13 I en av de första studierna som ger en röst till lastbilschaufförer om hur miljövänligt de kör, kan forskarna nu visa på uppseendeväckande resultat.
- De flesta säger att de vill köra miljövänligt, men när man mäter visar det sig att många inte gör det, säger Robin von Haartman, forskare vid Högskolan i Gävle.

Naturens egna lösningar krävs för att skapa klimatneutrala städer

2023-08-21 Klimatneutrala städer går inte att åstadkomma enbart med hjälp av teknologi. Naturbaserade lösningar krävs också. Det visar en ny stor studie publicerad i Nature Climate Change, som baseras på satellitdata från 54 europeiska städer.

Att bo i villaförort riskfaktor för depression

2022-05-29 En omfattande studie har kartlagt sambandet mellan boendemiljö och depression. Att bo tätt ökar inte risken för psykisk ohälsa, däremot finns ett tydligt samband mellan villaförorter och depressioner.

Ökat inflytande för hyresgäster ger grönare städer

2022-04-04 - Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle och blir också ett sätt att skapa liv i utanförskapsområden, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Unik chans att i nya stadsmiljöer ändra vanor som är negativa för miljön

2021-10-18 - Att vädja till logik och värderingar för att bryta cementerade vanor räcker inte. Men nu då vi ska bygga så mycket nytt finns en unik chans att få miljön att främja de beteenden vi vill se, säger Noah Linder, miljöpsykolog vid Högskolan i Gävle.

Skogen blev räddningen för många stockholmare under pandemin

2021-09-29 - När människor kanske kände att de inte vågade gå i sin vanliga stadspark på grund av risken för smittan, blev skogen en oas för att återhämta sig och bli av med stress, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering

2021-08-16 "Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

40 miljoner till rättvis miljöforskning i samarbete med fackföreningar och näringsliv

2021-03-25 - Det är helt avgörande att åtgärderna för att ställa om är socialt accepterade och upplevs som rättvisa, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle och en av programledarna.
Läs mer

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Gunilla Mårtensson Sidan uppdaterades: 2024-02-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)