Urban Studio
Urban Studio är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram inom hållbar stadsutveckling vid Högskolan i Gävle.
Urban Studio är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram inom hållbar stadsutveckling vid Högskolan i Gävle.
Studion utvecklar nya forskningsfronter med visionen att stadslandskap ska bidra till tre sammankopplade mål: 1) säkerställande av invånarnas hälsa och välbefinnande, 2) begränsad miljöpåverkan av städer, samt 3) motståndskraftiga urbana system. Utgångspunkten i forskningen är samspelet mellan den byggda miljön, naturmiljön och mänskligt beteende i städer.
2023-08-21 Klimatneutrala städer går inte att åstadkomma enbart med hjälp av teknologi. Naturbaserade lösningar krävs också. Det visar en ny stor studie publicerad i Nature Climate Change, som baseras på satellitdata från 54 europeiska städer.
2022-05-29 En omfattande studie har kartlagt sambandet mellan boendemiljö och depression. Att bo tätt ökar inte risken för psykisk ohälsa, däremot finns ett tydligt samband mellan villaförorter och depressioner.
2022-04-04 - Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle och blir också ett sätt att skapa liv i utanförskapsområden, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
2021-10-18 - Att vädja till logik och värderingar för att bryta cementerade vanor räcker inte. Men nu då vi ska bygga så mycket nytt finns en unik chans att få miljön att främja de beteenden vi vill se, säger Noah Linder, miljöpsykolog vid Högskolan i Gävle.
2021-09-29 - När människor kanske kände att de inte vågade gå i sin vanliga stadspark på grund av risken för smittan, blev skogen en oas för att återhämta sig och bli av med stress, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
2021-08-16 "Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.
2021-03-25 - Det är helt avgörande att åtgärderna för att ställa om är socialt accepterade och upplevs som rättvisa, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle och en av programledarna.
Läs mer