Gå till eugreenalliance
Sök

Nyhetsarkiv

I vårt nyhetsarkiv hittar du nyheter från 2018 och framåt.

Nyheter 2021

Ökat inflytande för hyresgäster ger grönare städer

2022-04-04 - Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle och blir också ett sätt att skapa liv i utanförskapsområden, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Unik chans att i nya stadsmiljöer ändra vanor som är negativa för miljön

2021-10-18 - Att vädja till logik och värderingar för att bryta cementerade vanor räcker inte. Men nu då vi ska bygga så mycket nytt finns en unik chans att få miljön att främja de beteenden vi vill se, säger Noah Linder, miljöpsykolog vid Högskolan i Gävle.

Skogen blev räddningen för många stockholmare under pandemin

2021-09-29 - När människor kanske kände att de inte vågade gå i sin vanliga stadspark på grund av risken för smittan, blev skogen en oas för att återhämta sig och bli av med stress, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering

2021-08-16 "Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen", säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

40 miljoner till rättvis miljöforskning i samarbete med fackföreningar och näringsliv

2021-03-25 - Det är helt avgörande att åtgärderna för att ställa om är socialt accepterade och upplevs som rättvisa, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle och en av programledarna.

Forskarna överraskade: Städerna i Danmark både tätare och grönare

2021-02-08 För första gången kan nu forskare från Högskolan i Gävle, med hjälp av satellitbilder, visa att städerna i Danmark de senaste 20 åren, mellan 1995-2015, blivit både tätare och grönare.

Akademiker hämtar kraft från naturen under coronapandemin

2021-01-11 En ny studie från Högskolan i Gävle visar att naturen är den överlägset största resursen när högskolornas akademiker behöver hantera stress och distansarbete under coronapandemin.

Nyheter 2020

Gröna jobb krävs för att stå emot städernas kommande kriser

2020-11-30 Vi måste skapa de här nya gröna jobben, säger Johan Colding, ge de grupper som nu protesterar verktyg och förutsättningar att göra något. Förändra vårt sätt att se på vad ett arbete är och detta arbete kring ekosystemtjänster kan skapa massor av nya jobb.


  • Stephan Barthel världens mest citerade forskare om gröna städer

2020-11-25 Nyligen publicerades Clarivates årliga lista på världens mest citerade och inflytelserika forskare och den visar återigen att Stephan Barthel, grundare av Urban Studio vid Högskolan i Gävle, är en av de mest citerade forskarna i världen.

Nu samlas forskarna: "Vi måste göra våra städer hållbara"

2020-11-02 3 november invigs forskarskolan "Future-Proof Cities" vid Högskolan i Gävle. En unik satsning där forskarna i tillsammans med näringslivet och samhällsplaneringen, direkt ska kunna implementera lösningar för en hållbar stadsutveckling.

"När jag känner doften så kommer minnena tillbaka"

2020-10-12 Forskare vid Högskolan i Gävle utvecklar en app som ska inspirera boende och personal på vård- och omsorgsboenden till att använda trädgården för att främja välbefinnande och hälsa.

Mexico Citys historia visar hur vi kan behålla naturen i staden

2020-09-01 Att förstå historien, hur människorna har anpassat våtmarksområdet för att det ska kunna överleva, är viktigt för att skydda naturliga områden i städer, säger Maria Schewenius, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Forskare: Andra länder kan lära av Sverige vid social distansering

2020-04-27 I två rapporter visar Google att under social distansering får naturkontakt större betydelse för människors välbefinnande. Det samstämmer med tidigare forskning vid Högskolan i Gävle.

2020-04-03 - Vår forskning visar att för människor som har djup relation till naturen, blir en ekologiskt rik natur läkande, helande och återhämtande på ett mycket starkare sätt, säger Matteo Giusti, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Nyheter 2019


Miljoner till forskarskola för forskning om hållbara städer

2019-12-18 - Vid Högskolan i Gävle bedrivs spetsforskning för en mer hållbar stadsutveckling och forskarskolan kommer att få stor betydelse för att sprida och skapa ny kunskap i samarbete med näringslivet, säger Stephan Barthel, forskningsledare vid Högskolan i Gävle.

Inför FN:s klimatkonferens: "Nu måste vi skydda våra städer"

2019-12-03 - Vi är på väg åt fel håll och måste göra städerna motståndskraftiga mot de naturkatastrofer som klimatförändringarna för med sig. Det är vårt ansvar att skydda de som bor i städer, säger Stephan Barthel, föreståndare för Urban Studio vid Högskolan i Gävle.

Gävleforskare bland de mest citerade i världen om hållbara städer

2019-10-02 "Web of Science", som samlar alla världens vetenskapliga publikationer, visar att Stephan Barthel, grundare av Urban Studio vid Högskolan i Gävle, de senaste 10 åren varit bland de mest citerade forskarna.

Megastäder orsakar skövlad regnskog

2019-09-05 - Den globala urbaniseringen har en koppling till skövlingen av regnskogen i Brasilien, säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Barn utan känslomässiga band till naturen skyddar den inte

2019-05-10 - Ju mer barn identifierar sig med staden, desto mindre är de benägna att arbeta för naturen och skydda den i framtiden, säger Matteo Giusti, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Koncentrera inte stadens folkflöden för mycket

2019-04-23 Koncentreras för många människor till samma plats finns en stor risk att stress och jäkt förtar det positiva, säger Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om hur en upplevelsekarta hjälper forskarna förstå hur olika områden upplevs

Forskare vid Högskolan i Gävle: "Gör inte socialekologi till ett modeord bland andra"

2019-02-15 - 60 procent av de vetenskapliga artiklar vi tittade på använde begreppet utan att definiera vad de menade med det och då blir det bara ett modeord eller ”buzzword” och det är ingen som vinner på det, säger Johan Colding, som är forskningskoordinator vid Urban Studio.

Läs artikeln om spetsforskningen vid Högskolan i Gävle

Nyheter 2018

Inför FN:s klimatkonferens: "Nu måste vi skydda våra städer"

2018-11-29 Vi vet att vi gör fel, ändå gör vi det. För att komma åt de utmaningar vi står inför när det gäller att få vår värld att räcka längre så krävs det förändringar i vårt beteende. Det här är temat i nya avsnittet av HiG-podden.

Nya megastäder för 2.7 miljarder människor till 2050

2018-11-28 Urban Studio vid Högskolan i Gävle är huvudtalare vid Sveriges viktigaste mötesplats för smarta städer. Jag och Stephan Barthel kommer att ta upp alla utmaningar vi står inför då människan nu påverkar allt på hela planeten, säger Johan Colding som är forskningskoordinator vid Urban Studio.

Vi förstår miljöproblemen men vi ändrar oss inte

2018-11-15 - Hållbarhetsutmaningarna bottnar i ett mänskligt beteende som måste förändras, att skapa den beteendeförändringen, säger Noah Linder doktorand i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

Johan Colding om Urban Studio

2018-11-06 - Jag tror att Högskolan i Gävle och Urban Studio inom några år är internationellt känd som ett av de främsta lärosätena för hållbart stadsbyggande, säger Johan Colding som är docent i naturresurshushållning.

HiG-podden: Johan Colding vill flytta in naturen i staden

2018-10-26 - Klimatförändringarna börjar sätta sina spår i vår omgivning. En som forskar kring hur vi kan göra våra städer mer motståndskraftiga är Johan Colding, docent i naturresurshållning.

Hur smart är egentligen den smarta staden?

2018-10-24 - Vi vill visa hur man kan bygga smarta städer bättre, där man tar mer hänsyn till naturens villkor, för inget är så smart som naturen, säger Johan Colding, forskare vid Urban Studio, Högskolan i Gävle.

Jason Pomeroy tar historien in i framtiden

2018-10-16 The Secretariat, Rangoon, en gång centrum för den brittiska kolonialadministrationen i Burma. Den unge världsberömde arkitekturprofessorn från Singapore, visar hur man kan ta med den kunskap som finns i historiska byggnader in i framtiden. Välkommen till öppen föreläsning på Högskolan i Gävle 18 oktober.

Postdoktor i social-ekologisk design

2018-10-16 Vi söker en driven disputerad person inom området social-ekologisk design eller motsvarande.

Seminarium - Smart Cities in the Anthropocene

2018-10-16 Möt Stephan Barthel och Johan Colding samt flera framträdande namn kring hållbar stadsutveckling på detta två dagars seminarium där du har möjlighet att ställa frågor och diskutera kring ämnet.

Salamandrana som förändrade stadsbarnen

2018-08-28 - När stadsbarn fick ansvaret för att hjälpa utsatta salamandrar, förändrades barnens värderingar och känslor för naturen på djupet, säger Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Gunilla Mårtensson Sidan uppdaterades: 2023-03-09
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)