Att bygga städer, vägar och annan infrastruktur kräver enorma mängder resurser i form av energi och både tunga och lätta material. Dessutom ger byggprocesser och andra industriella processer stora mängder avfall.
En betydande miljömässig nytta kommer av att göra byggprocesser så resurseffektiva som möjligt, även med tanke på att många mineralavfall och restprodukter är tekniskt väl lämpade för användning inom bygg- och anläggningsarbete.
Två tydliga exempel på detta är aska från energiproduktion och rivningsbetong. Även om det råder liten tvivel om att dessa material i stor utsträckning kan användas rent tekniskt i dagens byggprocesser, så händer detta bara i begränsad omfattning och ofta i en relativt lågt användande.
Vår forskning fokuserar på produktion och rivning av avfall, flöde och vidare användning. Det syftar också till att hitta lösningar för annat avfall i nya anläggningar för att få en kommersiell fördel utöver miljöfördelar.
Studien är öppen för både privata och offentliga intressenter, både privata. Den kommer att utvecklas i samarbete med Region Gävleborg, Novus Ecosystems, Peab, Cementa, Swerock och RgsNordic.
Projektet kommer att analysera befintliga och planerade byggprojekt för att identifiera:
- Materialbehov i nybyggnation
- Materialöverskott från nybyggnation
- Material producerat av planerad rivning
- Annat avfall som ska användas i nya konstruktioner
Detta hjälper till att utvärdera potentiell symbios ur ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv samt bästa tillgängliga teknik.