Gå till eugreenalliance
Sök

Ebba Berggren

Adjunkt i industridesign

E-post: ebba.berggren@hig.se
Telefon: 026-64 81 73

Ebba är adjunkt på industridesignprogrammet. Hon doktorerar på Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet där hon ingår i forskargruppen för högskolepedagogik HELP. Hennes forskningsområde är undervisning och lärande för design. Hon utgår från en syn på design som varit tongivande i design­filosofi sedan 1960-talet där man ser på design som människans förmåga att föreställa sig en bättre framtid och planera sina handlingar för att nå dit. Som teoretiskt ramverk för design­kunskap använder hon pragmatismens teorier kring lärande och kunskap. Inom pragmatism framhåller man hur människans handlingar, med användning av teoretisk förståelse, påvisar kunskap.

Aktuell forskning

  • "Teaching for design” – En transdisciplinär intervjustudie utifrån lärares perspektiv om vad som karaktäriserar undervisning där något nytt ska skapas i under­visnings­situationen.
  • “A pedagogical framework for design” – En modell för undervisning och lärande för design utifrån pragmatiska teorier om lärande och kunskap.
Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Gunilla Mårtensson Sidan uppdaterades: 2022-05-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)