Gå till eugreenalliance
Sök

Praktikkurs inom samhällsplanering

Studenterna på kursen går det andra eller tredje året på Samhällsplanerarprogrammet eftersom kursen har förkunskapskrav om 60 hp.

Bra för arbetsgivare och student

Praktikkursen genomförs på planeringsavdelningarna på kommun eller myndighet, alternativt på ett företag inom området för samhällsplanering.

Studenterna får prova sina färdigheter praktiskt men också möjlighet till en bredare förståelse för ämnet. Praktiken pågår under tio veckor (ca 120-160 arbetstimmar). Tidigare utbildningsledare Jakob Nobuoka berättar:

Vi tror att arbetsgivarna anser att det är en god kombination eftersom studenten får chansen att ”växa in” i organisationskulturen. Praktiken kan ses som en effektiv rekryteringsstrategi där arbetsgivaren möter studenten redan under studietiden.

Studenten Pontus berättar om sin praktikperiod

Under min praktikperiod som jag var på under vårterminen år två praktiserade jag hos företaget 4Dialog, som håller på med 4D-visualisering i städer. Jag var på samma ställe som en klasskompis till mig och vi fick till en början lära oss företagets program, det tog några enstaka dagar. Sen fick vi hålla i ett eget projekt där vi modellerade en stad som hade planer på att lägga in ”podcar tracks” som transportmöjlighet. När det projektet var klart fick vi börja med ett nytt och även vara med på en medborgardialog. Det var otroligt givande att läsa praktikkursen, man fick lite mer känsla för vad vi faktiskt kan jobba med efter studierna.

- Pontus Gustafsson, student Samhällsplanerarprogrammet

Resultat och avslut

Studenterna ska i slutet av sin praktikperiod skriva en rapport och hålla en muntlig presentation om praktikens arbetsuppgifter, personliga utvecklingsmål och koppla det till relevant litteratur. Pontus berättar att han fick en timanställning på företaget efter sin praktikperiod och nu, efter avslutade studier, anställts på samma företag.

Kontaktperson

Janne Margrethe Karlsson, utbildningsledare, Samhällsplanerarprogrammet
E-post: janne.margrethe.karlsson@hig.se

Publicerad av: Anna Näsman Sidansvarig: Gunilla Mårtensson Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)