Gå till eugreenalliance
Sök

Projektkurs i elektronik

Studenten Dennis berättar om projektet som hans projektgrupp utförde, där syftet var att designa och konstruera ett mätsystem till HIGtechs Shell Eco-Marathon bil.

Testbänk till bilen "Reborn"

Projektet som den här studentgruppen gjorde var ett intert projekt på Högskolan där HIGtec-bilen är ett studentprojekt som studenter från Maskiningenjörsprogrammet arbetat med under tidigare år, läs mer här om bilen och Shell Eco-Marathon.

Det efterfrågades mätningar på en motor samt att hämta värden från bilens styrdator eller sensorer. Studenterna fick konstruera ett mätsystem som bestod av två delar: ett samplat system med mikrokontroller och en PC-programvara skrivet i programmet LabVIEW från National Instruments.

Dennis berättar:

Systemet kopplas först via USB till en PC som har programmet LabVIEW där användaren kan se mätnignar i realtid från de olika sensorerna. På detta sätt kan man se hastighet, lambdavärde och mer i realtid för att sedan optimera bränsleförbrukningen till tävlingen som ska genomföras.

Dennis avslutar med att konstatera att projektet var roligt, lärorikt och en bra förberedelse inför examensarbetet som också ofta blir ett utvecklings- eller konstruktionsprojekt. Möjligheten att utföra ett liknanade projekt på ett företag finns det säkerligen!

Publicerad av: Anna Näsman Sidansvarig: Gunilla Mårtensson Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)