Gå till eugreenalliance
Sök

Om att läsa till Energisystemingenjör

Malin Nordin

Student, Energisystemingenjörsprogrammet

Varför valde du jus den här utbildningen?
Efter att ha jobbat inom olika branscher under ett antal år efter gymnasiet tyckte jag det var dags att studera vidare. Jag hörde talas om utbildningarna med Co-op-modell (som innebär att studierna varvas med arbetsperioder) och tyckte upplägget verkade väldigt bra. Eftersom min plan var att läsa ett naturvetenskapligt ingenjörsprogram passade Energisystemingenjörsprogrammet med Co-op perfekt.

Vad är det bästa med utbildningen?
Jag trivs kanon. Det bästa är att utbildningen känns väl genomtänkt. Det finns en anledning till att vi läser de kurser som vi gör, vi får en bra bredd och förståelse. Och så är jag ju också väldigt förtjust i just Co-op-upplägget.

Vad händer i utbildningen under hösten och våren?
Nu under våren fortsätter kurserna som vanligt för oss som går programmet inom Co-op och är inne på tredje året, medan våra klasskamrater som läser programmet på tre år gör sig redo för exjobb och kommer till sommaren vara utexaminerade. Vi andra kommer efter sommaren gå ut på ännu en inspirerande arbetsperiod.

Vad tycker du om Co-op som studieform och hur märks den i utbildningen?
Jag tycker att studieformen med Co-op-upplägg är super! En av fördelarna för mig som student är att jag får se vad branschen handlar om löpande under min utbildning och kan på så vis få förståelse och inblick. Jag får se hur mitt framtida arbete kan fungera och jag knyter nyttiga kontakter. När jag sedan är nyexaminerad är jag inte enbart teoretisk i mina kunskaper, utan jag har en viss arbetserfarenhet inom mitt område. Under utbildningens gång blir jag motiverad att lägga det lilla extra i tid och kraft på studierna, tack vare att jag under Co-op-perioderna ser hur jag har nytta av det jag läser. Jag får även mer förståelse för det jag läser eftersom jag kan knyta det till mina erfarenheter på Co-op-platsen.

Vad vill du göra efter utbildningen?
Som det känns nu är jag peppad på att arbeta med energieffektivisering. Till stor del har det nog att göra med min lyckade Co-op-plats på ÅF i Gävle som är en konsultfirma som sysslar med just detta. Det ser med andra ord ut som att Co-op-modellen verkligen gör sitt jobb!

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Magnus Lemoine Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)