Om att läsa till Maskiningenjör

Mikael Visuri

Student, Maskiningenjörsprogrammet

Reportage på helahälsingland.se från 2014-06-10

– Det är en suverän utbildning" säger Mikael Visuri som läser första året på Maskiningenjörsprogrammet och som gör sin första Co-op 1 på Pepab i Söderhamn.

Se filmen och reportaget i sin helhet här: http://www.helahalsingland.se/halsingland/soderhamn/det-ar-en-suveran-utbildning

Bild på student som läser Maskiningenjör

Stina Ohlsson

Student, Maskiningenjörsprogrammet

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har tidigare jobbat på flera industrier och ville fortsätta med det. Efter att ha jobbat som maskinoperatör ett tag ville jag utvecklas och ta ett steg längre. Jag ville fortsätta inom produktion men vara den som styr lite mer och gör beräkningar för att allt ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Det är kul att lösa problem och det är ju absolut någonting en ingenjör får jobba med.

Vad är det bästa med utbildningen?
Jag trivs väldigt bra med utbildningen jag har valt. Kurserna är intressanta och vi har en bra klass. Det bästa med utbildningen hittills är att jag lärt känna nya människor och inte bara utvecklats genom nya kurser.

Vad händer i utbildningen under hösten och våren?
Under hösten och våren kommer vi att jobba med ett projekt där vi ska utveckla och förbättra en redan befintlig produkt och använda oss utav det vi lärt oss under årets gång. Det kommer att bli intressant och jag tror att jag kommer att ha nytta av det när jag börjar jobba.

Vad tycker du om Co-op som studieform och hur märks den i utbildningen?
Jag tycker att det är jättebra att vi studenter får kontakt med företag. Det gör att vi har kontakter sedan när vi har tagit examen, vilket kan leda till jobb. Utbildningen kommer visserligen bli 4 år istället för 3 år men då kommer vi att få jobba under 2 månader varje år. Detta kan ju också leda till sommarjobb om vi har tur.

Vad vill du göra efter utbildningen?
Jag har inte funderat ut vad jag vill bli eller göra efter utbildningen men ja tror att Co-op-delen kan hjälpa mig med det. Då kommer jag förhoppningsvis hitta något jag blir intresserad av.

Bild på student som läser Maskiningenjör

Mattias Oppitz

Student, Maskiningenjörsprogrammet

Varför valde du den här utbildningen på HiG?
Det var ett självklart val för mig eftersom jag gick Industriprogrammet på gymnasiet. Det blev en sorts fortsättning. För att få behörigheten läste jag Basåret på Högskolan.

Vad är det bästa med utbildningen?
Jag trivs jättebra på Maskiningenjörsprogrammet. Jag tycker att CAD har varit bäst hittills. Det är intressant.

Vad händer i utbildningen under hösten och våren?
Vi har ett projektarbete som drar igång snart. Vi ska utveckla en befintlig produkt på marknaden. I början av den andra terminen kommer jag att söka Co-op. Förhoppningsvis får jag en anställning mellan april och juni och får komma ut och jobba.

Vad tycker du om Co-op som studieform och hur märks den i utbildningen?
Det verkar vara ett bra koncept. Hittills har jag inte märkt av det så mycket men vi kommer under den första terminen få flera studiebesök och gästföreläsningar och det kommer bli intressant.

Vad vill du göra efter utbildningen?
Som det ser ut nu så vill jag jobba med utveckling, som konstruktör.

Har du några tips till den som ska söka till högskolan?
Sök hit! Det är en bra utbildning och det är nära till lärare om du kör fast.

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Magnus Lemoine Sidan uppdaterades: 2017-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)