Gå till eugreenalliance
Sök

FramFör- Framgångsrika Företag i Gästrikland

Vilka är årets mest framgångsrika företag i Gästrikland? Just det undersöker studenter på ekonomprogrammet varje år. Det sker i samverkan med ett antal aktörer och kommuner som arbetar med att främja företagande. 

Sedan år 2000 har samverkansprojektet FramFör- Framgångsrika företag i Gästrikland drivits i samverkan mellan olika aktörer som verkar för företags- och samhällsutveckling i samhället. Syftet är att:

  • öka intresset för framgångsrikt företagande och skapa goda exempel
  • uppmärksamma och stärka företag och företagande
  • skapa kontakt mellan näringslivet, Högskolan i Gävle och studenterna
  • genomföra forskning om ledarskap, arbetsmiljö och effektivitet i företag

Hur går det till?

Utifrån en lista på ekonomiska faktorer tas ett antal företag ut som blir nominerade och intervjuade av studenter på Ekonomprogrammet. Studenterna har till uppgift att undersöka företagens ledarskap, organisation och arbetsmiljö. Utifrån detta sker en sammanvägning av olika faktorer och de 50 mest Framgångsrika företagen kan utses. Företagen koras och firas sedan med middag, mingel och diplom på Gävle Slott.

Varför arbetar studenter med FramFör?

För studenterna är detta den första kontakten med näringslivet i regionen som studenter. Det ger dem en insyn i företagarnas förutsättningar och tankar samt att det också skiljer sig åt mellan branscher och företag.

Studenterna redovisar sina intervjuer för studiekamrater vilket i dialog ger ytterligare diskussioner och insyn i hur företag styrs och organiseras. Aktörerna i projektet deltar inledande i uppgiften för att presentera företag och även vid redovisningarna. Det ger studenterna ytterligare kännedom om och kontakter med samhällsfunktioner inom området. Det studenterna gör i kursen är ju dessutom på riktigt, de bidrar i högsta grad till att uppmärksamma företag och till FramFörs beslutsunderlag.

Vad bidrar FramFör med till företagen?

Under åren har det för många blivit viktigt att uppmärksammas i Framför. Det är stolta FramFör- vinnare som kommer till slottet för att få diplom. Att träffa studenter som ställer frågor ur olika perspektiv ger också en chans att reflektera över sitt företagande, vilket brukar uppskattas. För många av företagen är FramFör den första kontakten med Högskolan i Gävle

Forskning inom FramFör

I arbetet har det samlats mycket material om framgångsrika företag i Gästrikland. Svaren används kontinuerligt i ett långsiktigt forskningsprojekt inom hälsofrämjande och effektivt ledarskap.

Nyheter

Årets FramFör-företag utsedda!

Nu är Gästriklands mest framgångsrika företag 2020 utsedda! Här finns en lista.

På grund av rådande läge med covid-19 kan vi inte fira detta på Gävle Slott! Utsedda företagare kontaktas av respektive kommuns näringslivskontor för diplomutdelning. Bra jobbat alla företagare, ni är värdefulla för oss alla!

Framför firade 20 år

Framför - Framgångsrika företag i Gästrikland firade 20-års jubileum med ett digitalt firande den 16 februari. Och det blev en förmiddag med kunglig glans eftersom H.K.H. prins Daniel medverkade med ett anförande. Framför är ett samverkanskoncept där Högskolan i Gävle, kommuner i Gästrikland, näringslivsorganisationer och Aktiv Revision skapar möten mellan studenter och företag. Det har bidragit till forskning och kunskap om vad som gör företag framgångsrika.

Kontakt

Kontaktpersoner

Elena Ahmadi

Universitetsadjunkt och doktorand
e-post: elena.ahmadi@hig.se
tel: 026-648768

Pär Vilhelmson

Universitetslektor
e-post: par.vilhelmson@hig.se
tel: 026-648931

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Sara Perttunen Sundberg Sidan uppdaterades: 2023-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)