FramFör- Framgångsrika Företag i Gästrikland

Vilka är årets mest framgångsrika företag i Gästrikland? Just det undersöker studenter på ekonomprogrammet varje år. Det sker i samverkan med ett antal aktörer och kommuner som arbetar med att främja företagande. 

Sedan år 2000 har samverkansprojektet FramFör- Framgångsrika företag i Gästrikland drivits i samverkan mellan olika aktörer som verkar för företags- och samhällsutveckling i samhället. Syftet är att:

  • öka intresset för framgångsrikt företagande och skapa goda exempel
  • uppmärksamma och stärka företag och företagande
  • skapa kontakt mellan näringslivet, Högskolan i Gävle och studenterna
  • genomföra forskning om ledarskap, arbetsmiljö och effektivitet i företag 

Hur går det till?

Utifrån en lista på ekonomiska faktorer tas ett antal företag ut som blir nominerade och intervjuade av studenter på Ekonomprogrammet. Studenterna har till uppgift att undersöka företagens ledarskap, organisation och arbetsmiljö. Utifrån detta sker en sammanvägning av olika faktorer och de 50 mest Framgångsrika företagen kan utses. Företagen koras och firas sedan med middag, mingel och diplom på Gävle Slott.

Varför arbetar studenter med FramFör?

För studenterna är detta den första kontakten med näringslivet i regionen som studenter. Det ger dem en insyn i företagarnas förutsättningar och tankar samt att det också skiljer sig åt mellan branscher och företag.

Studenterna redovisar sina intervjuer för studiekamrater vilket i dialog ger ytterligare diskussioner och insyn i hur företag styrs och organiseras. Aktörerna i projektet deltar inledande i uppgiften för att presentera företag och även vid redovisningarna. Det ger studenterna ytterligare kännedom om och kontakter med samhällsfunktioner inom området. Det studenterna gör i kursen är ju dessutom på riktigt, de bidrar i högsta grad till att uppmärksamma företag och till FramFörs beslutsunderlag. 

Vad bidrar FramFör med till företagen?

Under åren har det för många blivit viktigt att uppmärksammas i Framför. Det är stolta FramFör- vinnare som kommer till slottet för att få diplom. Att träffa studenter som ställer frågor ur olika perspektiv ger också en chans att reflektera över sitt företagande, vilket brukar uppskattas. För många av företagen är FramFör den första kontakten med Högskolan i Gävle

Forskning inom FramFör

I arbetet har det samlats mycket material om framgångsrika företag i Gästrikland. Svaren används kontinuerligt i ett långsiktigt forskningsprojekt inom hälsofrämjande och effektivt ledarskap

Vilka står bakom FramFör?

Samverkansaktörer i FramFör är:
- Aktiv revision- Mikael Johansson
- Företagarna- Eva Cooper
- Svenskt Näringsliv- Lotta Petterson
- Mellansvenska Handelskammaren-
Anders Franck
- Ockelbo kommun- Henrik Ricknell
- Hofors kommun- Eva Kjellson
- Sandvikens kommun- Jan Fagerström
- Gävle Kommun- Malin Schönning
- Högskolan i Gävle- Elena Ahmadi

Kontakt

Kontaktpersoner

Elena Ahmadi
universitetsadjunkt och doktorand
elena.ahmadi@hig.se
tel: 026-648768
Pär Vilhelmson
universitetslektor
par.vilhelmson@hig.se
tel: 026-64893
Johan Larsson
universitetslektor arbetshälsovetenskap och handledare i forskningsprojektet
johan.larsson@hig.se
tel: 026-648816

Publicerad av: Anna Jernberg Sidansvarig: Svante Brunåker Sidan uppdaterades: 2019-01-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)