Visa på olika styrdokument som läroplan, verksamhetsplan, likabehandlingsplan och handlingsplaner. Visa på skolans kollegiala identitet och förhållningssätt, mötesstruktur och processer, beslutsstruktur och informationsvägar, digitala verktyg och policyer.
Låt studenten vara med på olika aktiviteter, som friluftsdagar, arbetslagsträffar, personalmöten, ämnesmöten, arbetsplatsträffar, föräldramöten och eventuella utvecklingsgrupper. Låt studenten delta i materialvård.
Uppmana studenten att även besöka VFU-placeringen mellan VFU-perioderna och genom det få möjlighet att se hela lärararbetet.
Ge student möjlighet att vara den som tar emot barn/elever och ha kontakt med vårdnadshavare. Låt studenten få delta och i vissa fall även ta visst ansvar under föräldramöte och utvecklingssamtal.
Visa på och ge studenten möjlighet att få erfarenhet av olika typer av samtal och olika sätt att arbeta med konflikthantering.
Uppmuntra studenten att samtala med andra i arbetslaget och verksamheten och genom det ge studenten möjlighet att pröva sina kunskaper och värderingar. I dialogen med arbetslagets medlemmar tydliggörs lagets samlade syn på̊ barn/elever, kunskap, verksamhetens uppdrag och genomförande
Vad menas med att alla skolformer ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet? För att förstå vad som menas kan vi ta hjälp av Skolverkets texter.