Frågor och svar om Erasmus+ praktik
Funderar du på vilka länder du kan göra Erasmus+ praktik? Hur stor stipendiebeloppet är? Kan du åka om du har funktionsnedsättning? Här besvarar vi det och mer!
Funderar du på vilka länder du kan göra Erasmus+ praktik? Hur stor stipendiebeloppet är? Kan du åka om du har funktionsnedsättning? Här besvarar vi det och mer!
Du kan läsa om det på Så här söker du Erasmus+ praktikstipendium
Krav för Erasmus+ praktikstipendium.
Du ska:
Praktiken kan göras när som helst under dina studier, vilket innebär att du kan även göra praktiken under sommaren mellan två terminer. Det finns också möjlighet att genomföra praktiken inom ett år efter avslutad utbildning.
Erasmus+ ger extra medel för studenter med funktionsnedsättning och för studenter som har barn, läs mer här!
Studenter kan praktisera vid ett företag, forskningsinstitut, laboratorium, en organisation eller annan relevant arbetsplats i ett programland/partnerland.
Exempel på aktiviteter som kan ingå i en praktik:
Följande organisationer är inte tillåtna att stå som värdar för en erasmuspraktik:
Du kan söka praktik i något av de 31 länder som ingår i Erasmus+.
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, & Österrike.Praktiken kan ej göras i ens hemland!
Storbritannien
I och med utträdet ur EU har Storbritannien valt att inte vara med i den kommande programperioden för Erasmus+ 2021-2027. Det innebär att det från och med 2021 inte längre är möjligt för svenska organisationer att söka finansiering för mobilitet i Storbritannien (UK) eller samarbetsprojekt med brittiska organisationer inom ramen för programmet Erasmus+.
Mer information UHR
Praktiken ska vara minst 2 månader och upp till 12 månader lång.
Summan på stipendiet för Erasmus praktik varierar beroende på bland annat land och utbytets längd, men du får mellan 555 och 615 euro per månad. Stipendiet är ett bidrag som ska täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen, men det är inte heltäckande. Ditt eventuella studiemedel minskar inte på grund av att du får Erasmusstipendium.
OBS! På grund av minskade medel får de studenter som vill vara på praktiken längre än 6 månader endast medel för 6 månader som längst.
Innan du åker på praktiken kommer du att få genomföra ett test i det språk som du kommer att använda under din praktikperiod utomlands. Om du efter testet känner att du kan behöva förbättra dina språkkunskaper så finns det möjligheter att få hjälp med det. Ett språktest kommer också att genomföras efter din praktikperiod. Läs mer om detta här: Erasmus+ language test
Inom Erasmus+ gör man mycket för att underlätta för personer med funktionsnedsättning att delta i utbytet. Du kan till exempel få hjälp med specialtransport, vårdare, assistans, specialmaterial med mera. Vänd dig till samordnaren för studenter med funktionsnedsättning för att få mer information och hjälp med din ansökan.
Från och med sommaren 2014 går det att söka och beviljas Erasmus+ flera gånger.
Du kan dock maximalt delta i totalt 12 månaders utbyte (studier och/eller praktik) per utbildningsnivå. Det vill säga 12 månader för kandidatnivå, 12 månader för masternivå och 12 månader för doktorandnivå.
Det finns också möjlighet att genomföra praktiken efter att du tar din examen, om det sker inom ett år efter avslutade studier.
Högskolan i Gävle har tecknat en samlingsförsäkring via Kammarkollegiet för alla studenter som åker utomlands inom Högskolans utbytesavtal. Försäkringen heter Student UT och är gratis för dig som åker på utbyte eller utlandspraktik i Högskolans regi.
OBS: Försäkringen gäller inte i de länder där UD avråder från alla resor, även om avrådan enbart gäller ett specifikt område i landet.
Försäkringen kommer att gälla i länder där avrådan från UD finns för icke nödvändiga resor. Vilka länder som UD avråder från alla resor till framgår av UD:s hemsida.