Välkommen till kursen Idrottsekonomi, 7,5 hp!

På denna sida kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema. Kom ihåg att tacka ja till din plats via antagning.se!

Kursinformation

Kursen ges på helfart under vecka 51-03.

Kursnamn

Idrottsekonomi

Kurskod

FEG000

Anmälningskod

11113

Ansvarig akademi

Akademin för utbildning och ekonomi

Kursansvarig lärare

Namn: Erika Persson

E-post: erika.persson@hig.se

Telefon: 0705-185892

Kursadministration

Namn: Anneli Berglund

E-post: studentsupport@hig.se


Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta din kursadministratör innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Period för kursregistrering: 9 December - 15 December 2019

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan

Litteraturlista

Kursupplägg och kommunikationssätt

Kursupplägg

Välkommen till kursstart måndagen den 11/11 kl 09.00-12.00 (sal 51223). Då går vi igenom kursens olika delar och förväntningar. Längre ned i detta välkomstbrev görs en presentation av kursens upplägg och examinationer. Denna campuskurs ges på halvfart under veckorna 46-03.

Det är med stort engagemang jag ser fram emot att träffa er den 11/11 kl 09.00 i sal 51223. I denna kurs kommer vi att behandla företagsekonomiska begrepp som; budgetering, intäkter, kostnader, redovisning, bokslut, marknadsplan och personlig försäljning. Målsättningen i denna kurs är att ni ska kunna förklara dessa grundläggande begrepp och att ni ska kunna bokföra vanligt förekommande affärshändelser, upprätta en budget, men att även i grupp genomföra en marknadsplan. Det är också viktigt för oss att ni utvecklar en värderingsförmåga där ni kan reflektera och värdera unika drag inom idrotts- och hälsosektorn.

Examinationsmoment:

INLÄMNINGSUPPGIFT 1 – starta ett eget företag som ni skall göra en marknadsplan för. Består av 1:a och 1:b.

1:a Deadline, fredag 19/11 kl 16:00

Ni ska starta ett eget företag. Ni ska behandla nedanstående begrepp, skriftligen diskutera och motivera era val. Viktigt att ni kopplar era resonemang till litteraturen:

  1. Affärsidé, b) Företagsform och c) Företagsnamn och logotyp

1:b PM-arbete, marknadsplan, deadline måndag 16/12 kl 16.00. Seminarium äger rum torsdag den 19/12.

Här utvecklar ni uppgift 1:a, dvs ni ska upprätta en marknadsplan för ert nystartade företag.

INLÄMNINGSUPPGIFT 2 – Inlämningsuppgift budget. Deadline 4/12 kl 16.00. Uppgiften presenteras och blir tillgänglig i samband med föreläsningen om budget den 19/11.

SALSTENTAMEN - är en skriftlig tentamen (4 timmar) och äger rum tisdagen den 14/1,

kl 09.00-13.00.

Följande kurslitteratur ska införskaffas så snart som möjligt:

Frostenson, M., Prenkert, F. (2015). Företagsekonomi i praktik och princip. Sanoma utbildning. sidor: 410

Johansson, R., Ridderström C., Östgren, C (senaste upplagan). Bokföring från början. Faktabok. Liber. sidor: ca 280

Johansson, R., Ridderström C., Östgren, C (senaste upplagan). Bokföring från början: Lösningar. Liber. sidor: ca 140

Stewart, B. Sport funding and Finance (sport management series). Elektronisk resurs.

Artiklar och övrigt material kan tillkomma om max 500 sidor!

Referenslitteratur:

Bokelund Svensson, U. & Nyholm, J (senaste upplagan). Idrottsföreningar – praktisk föreningshandbok om skatt, juridik och ekonomi, . BL-info. sidor: ca 350

Carlsson, P. & Nyholm, J (senaste upplagan). Företagets ekonomi. Handbok för icke ekonomer. BL-info. sidor: ca 180

Håller just nu på att skapa en blackboardsida där jag kommer att publicera en detaljerad studiehandledning som innehåller information om kursens olika examinationsmoment. Ett viktigt inslag är ett diskussionsforum som heter ”Bollplanket” (finns under fliken ”Diskussioner”, där ni kan ställa vilken fråga som helst om kursen, de olika examinationsuppgifterna eller specifika räkneövningar.

Varmt välkomna till kursstart måndagen den 11/11 kl 09.00 i sal 51223.

Med vänlig hälsning
Erika Persson
kursansvarig

Bra att veta om tentamen

Bra att veta om tentamen

Det är obligatoriskt att anmäla sig till salstentamen och omtentamen på Högskolan i Gävle. Till salstentamen på campus ska du anmäla dig via Ladok senast tio dagar före tentamensdagen. Om du missar att anmäla dig får du endast skriva tentamen i mån av plats.

Om du läser en kurs på distans och har behov av att skriva tentamen på annan ort måste du ansöka om detta i förväg. Ansökan ska vara inlämnad senast tre veckor före tentamensdagen.

Kursvärdering

Kursvärdering

Efter att din kurs har avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till din e-postadress. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen. Alla studenter som har läst kursen får sedan en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

Särskilt pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om särskilt pedagogisk stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Återbud och avbrott på kurs

Återbud och avbrott på kurs

Om du inte tänker läsa kursen är det viktigt att du lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan platsen erbjudas till någon annan. Om du inte ännu registrerat dig så lämnar du återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Om du vill avbryta kursen efter att du registrerat dig, så gör du det i Ladok. Om du gör avbrottet inom tre veckor efter kursstart kan du söka och bli antagen till kursen igen.

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Eva Persson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2019-11-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)