Kursupplägg
Välkommen till kursen Idrott och hälsa för grundlärare 30 hp
Vi som arbetar i kursen tycker det ska bli spännande att få lära känna er studenter! Denna kurs kommer att ge kunskaper som du behöver för att undervisa i idrott och hälsa upp till årskurs 6.
Kursen är på hel fart under 20 veckor och består av föreläsningar, praktiska övningar, seminarier samt grupp- och individuella uppgifter både muntligt och skriftligt. Kursen är en Campus kurs men utifrån det rådande läget i samhället med Covid-19 kan en del av undervisning komma att ges via det digitala verktyget zoom.
Som kursansvarig så vill jag påtala att det handlar om att planera sina studier väl. Studierna bygger på eget ansvar, aktivt kunskapssökande, kritiskt förhållningssätt och reflektion. På Högskolan i Gävle utgår vi ifrån att den enskilde studenten har förmåga till egen utvecklings- och kompetenshöjning. För att få ut det mesta möjliga av kursen bör du studera kurslitteraturen grundligt. Gällande kurslitteraturen vill jag säga att vi kommer att gå igenom litteraturlistan vid kursintroduktionen. Det har nämligen uppstått några hinder med några av böckerna, som är slutsålda och inte kommer att finnas tillgängliga. De böcker som vi kommer att använda de första veckorna är följande:
Grindberg, T. & Jagtøien, G.L. (senaste uppl.). Barn i rörelse: fysisk aktivitet och lek i förskola och skola. Lund: Studentlitteratur.
Hammar, L. & Johansson, I. (senaste uppl.). Visst kan ALLA vara med!: i idrott, lek och spel. Örebro: Varsam
Larsson, H. (senaste uppl.). Idrott och hälsa: i går, i dag och i morgon. Stockholm: Liber
Lindroth, J. (senaste uppl.). Idrott under 5000 år. Stockholm: SISU idrottsböcker.
Rekommendationen är sedan att avvakta med övrig litteratur till efter kursstart.
Titta noga igenom kursupplägg och material inför kursstarten, för att lägga upp en egen studieplan. Genom att kursen har många moment med praktiska inslag där du som student ska utföra olika övningar är det viktigt att närvara i undervisningen. Ytterligare information kring det ges vid kursintroduktionen.
Kommunikationssätt
Under kursens gång kommer utbildningsplattformen Canvas att användas för kommunikation. I Canvas finner du viktiga dokument som t.ex. kursplan, litteraturlista och studiehandledningen som ska vägleda dig genom kursen. Ta därför som vana att regelbundet titta i Canvas. I kursplanen (IDG026) finns beskrivning av kursens mål och innehåll.
Vi lärare finns till för er studenter som inspiratörer och guidar er genom studierna. Hör gärna av er till oss vid eventuella frågor under kursens gång. Kom ihåg att registrera och skriva in dig på kursen i studentportalen.hig.se
Välkomna till kursstart tisdag den 19/1 kl. 9.30 i sal 51:220, då kommer vi att berätta mer om kursen.
Vänliga hälsningar
Anna-Karin Enhol Näslund, kursansvarig
Anna-karin.enhol.naslund@hig.se
Lena Svennberg, examinator
Lena.Svennberg@hig.se