Välkommen till kursen Religionsvetenskap för lärare 7-9 (1-45 hp), ingår i lärarlyftet!

På denna sida kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema.

Kursinformation

Kursen ges på halvfart under ht21/vt22/ht22

Information om kursen

Kursnamn

Religionsvetenskap för lärare åk 7-9, 45 hp

Kurskod

RVU502

Anmälningskod

13238

Ansvarig akademi

Akademin för utbildning och ekonomi

Kursansvarig lärare

Ann-Kristin Eriksson

ann-kristin.eriksson@hig.se

026-648425


Kursadministration

Monika Karlsson

studentsupport@hig.se


Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta studentsupport@hig.se innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Viktig information inför din studiestart

Under inledningen av höstterminen 2021 kommer undervisningen i huvudsak att genomföras nätbaserat. Men det finns utrymme för att vissa moment ska kunna genomföras på campus. För att du som student ska få så bra förutsättningar som möjligt för att studera på distans så finns en guide med riktlinjer. Tänk på att exempelvis använda kamera vid digitala möten.

Så mycket trevligare att kunna se varandra!

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Period för kursregistrering i ladok: 16 aug - 29 aug

Viktigt att du registrerar dig så du får tillgång till Canvas.

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan

Litteratur

Tänk på att klicka på datum 2021-08-30 i litteraturlistan för att få den rätta uppdaterade versionen.

Kursupplägg och kommunikationssätt

Kursupplägg

Välkommen till Religionsvetenskap för lärare åk 7-9 på Högskolan i Gävle!

Kursen börjar med momentet De abrahamitiska religionerna, 7,5 hp.
Moment 1 behandlar de abrahamitiska religionerna (judendom, kristendom och islam) ur ett historiskt, systematiskt och genusteoretiskt perspektiv. Centrala händelser i de enskilda religionernas utveckling uppmärksammas. Viktiga begrepp, föreställningar och riter i respektive religion inkluderas. De heliga texterna och olika tolkningar av dem behandlas översiktligt.

Sen följer moment 2, De många vägarnas religioner, 7,5 hp som behandlar religioner i Syd- och Östasien ur både ett historiskt och nutida perspektiv. Hinduism, buddhism, sikhism, taoism samt religion i Kina och Japan behandlas i såväl ursprungsmiljö som europeisk miljö. Genusaspekter kommer särskilt att beaktas.

En studiehandledning med ett detaljschema och de uppgifter som ska göras under kursen kommer att finnas tillgänglig på lärplattformen Canvas inför kursstart.

Vi möts följande datum:
Moment 1 De abrahamitiska religionerna moment 1, 7,5 hp

Kursen startar torsdagen den 2 september kl. 13.15 -17.00.
Torsdag 16/9 kl 13:15-15
Torsdag 30/9 kl 15:15-17:00
Torsdag 14/10 kl 13:15-15
Torsdag 28/10 kl 15:15-17:00

Moment 2 De många vägarnas religioner, 7,5 hp

Torsdag 4/11 kl 13:15-15
Torsdag 18/11 kl 15:15-17:00
Torsdag 2/12 kl 13:15-15
Torsdag 16/12 kl 15:15-17:00
Onsdag 12/1 2022 kl 13:15-15:00

 

Till denna kurs har kurslitteraturen uppdaterats, för att se den nya litteraturen klickar ni på det senaste datumet i kurslitteraturlistan. (2021-08-30)

Kommunikationssätt

Inför kursstart kommer kursen att finnas tillgänglig på vår lärplattform Canvas. Det är via Canvas som vi kommer att kommunicera, och där hittar du studiehandledning, delkursernas detaljscheman, zoomlänkar, examinationsuppgifter och annan information. Canvas används även vid inlämning av uppgifter och finns också tillgänglig som app för mobilen.

Vi använder ett webbkonferensverktyg som heter Zoom. Innan kursstart kommer du att få information på Canvas hur du ska göra för att ansluta dig till och delta i undervisningen via en zoom-länk.

Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till mig som är kursansvarig, Ann-Kristin Mimmi Eriksson aer@hig.se

Logga in i Canvas

Kursvärdering

Kursvärdering

Efter att din kurs har avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till din e-postadress. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen. Alla studenter som har läst kursen får sedan en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Återbud och avbrott på kurs

Återbud och avbrott på kurs

Om du inte tänker läsa kursen är det viktigt att du lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan platsen erbjudas till någon annan. Om du inte ännu registrerat dig så lämnar du återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Om du vill avbryta kursen efter att du registrerat dig, så gör du det i Ladok. Om du gör avbrottet inom tre veckor efter kursstart kan du söka och bli antagen till kursen igen.

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Monika Karlsson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2021-08-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)