Välkommen till kursen svenska språket 31-60 hp!

På denna sida kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema.

Kursinformation

Kursen ges på halvfart under vecka 35-22.

Kursnamn

Svenska språket 31-60 hp

Kurskod

SLG310

Anmälningskod

12221 distans

Ansvarig akademi

Akademin för utbildning och ekonomi

Kursansvarig lärare

Helena Wistrand

E-post: helena.wistrand@hig.se

Telefon: 026-648246

Kursadministration

Monika Karlsson

E-post: studentsupport@hig.se


Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta studentsupport@hig.se innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Viktig information inför din studiestart

Under inledningen av höstterminen 2021 kommer undervisningen i huvudsak att genomföras nätbaserat. Men det finns utrymme för att vissa moment ska kunna genomföras på campus. För att du som student ska få så bra förutsättningar som möjligt för att studera på distans så finns en guide med riktlinjer. Tänk på att exempelvis använda kamera vid digitala möten.

Så mycket trevligare att kunna se varandra!

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Period för kursregistrering i ladok: 16 augusti - 29 augusti

Viktigt att du registrerar dig denna period för att behålla din plats.

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursupplägg och kommunikationssätt

Kursupplägg

Välkommen till kursen Svenska språket (31–60) 30 hp! Jag som är kursansvarig heter Helena Wistrand (e-post: helena.wistrand@hig.se). Kursen ges på halvfart under höstterminen 2021 och vårterminen 2022 och innehåller fyra kursmoment, två per termin.

Höstterminen startar v. 35 med kursmomentet Perspektiv på språkvård och språknormer 7,5 hp (moment 0020 i kursplanen). Lärare i momentet är Anders Widbäck (e-post: anders.widbäck@hig.se). Schemat är ännu inte planerat men kommer att finnas på webben senast fyra veckor före kursstart. Där kommer ni kunna se när det första undervisningstillfället är. Mer information hur man kan söka efter sitt schema på webben finns här: https://www.hig.se/Ext/Sv/Student/Dina-studier/Hitta-ditt-schema.html

Höstterminens andra kursmoment är Svensk språk- och stilhistoria med en utblick mot danska och norska 7,5 hp (moment 0010 i kursplanen) med mig som lärare. Ett preliminärt schema för detta moment finns på webben redan nu, men det kan komma att ändras inför höstterminens start p.g.a. eventuell samordning av min undervisning i andra kurser där jag kommer behöva lägga schema tillsammans med andra lärare.

Kursens återstående två moment, Textanalys 7,5 hp och Språkvetenskapliga perspektiv 7,5 hp, ges under vårterminen 2022.

Studiehandledningar för de olika momenten i kursen kommer att finnas i Canvas. Kom ihåg att registrera dig på kursen i Ladok under veckorna före kursstart så att du så snart som möjligt kommer åt den information som ges via Canvas.

Den schemalagda undervisningen genomförs i det digitala mötesverktyget Zoom. Undervisningen består huvudsakligen av föreläsningar och seminarier, och seminarierna kan planeras som antingen icke-examinerande eller examinerande och därmed obligatoriska seminarier. Examinationsformerna varierar i enlighet med kursplanen mellan skriftliga och muntliga examinationer. Både hemtentamina och salstentamina kan förekomma, och om en salstentamen blir aktuell under kursens gång får du boka in dig på ett lärcentra i din hemkommun för att skriva tentamen. Information om hur det går till finns på högskolans webbplats (sök på ”tentamen på annan ort”).

Det finns möjlighet att ha en träff i Gävle per kursmoment. En sådan kursträff är examinerande. Riktlinjerna just nu är att undervisningen ska ske på distans till och med 7 november, dvs. för hela det första momentet, vilket medför att det troligen inte blir någon fysisk träff i Gävle under den perioden. Läget och riktlinjerna kan komma att ändras och vi kommer att meddela er om eventuella fysiska innedagar i kommande moment i sådana fall.

Kommunikationssätt

Kommunikationen under kursen sker i första hand vid schemalagda undervisningstillfällen och via den digitala lärplattformen Canvas samt genom e-post. I vissa fall kan kommunikation via telefon förekomma. Varje lärare ger information om hur kommunikationen ska ske. För att kunna delta i undervisningen krävs en fungerande mikrofon och webbkamera. Mer information om Canvas finns på högskolans webbplats.

Kom ihåg att registrera dig på kursen i Ladok två veckor före kursstart så att du så snart som möjligt kommer åt den information som ges via Canvas. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i Canvas. Det kan ta upp till 60 minuter innan ditt användarnamn lagts till i lärplattformen och du kan se din kurs i Canvas.

Som student vid Högskolan i Gävle har du möjlighet att installera Microsoft Office gratis (se information på högskolans webbplats).

Bra att veta om tentamen

Bra att veta om tentamen

Det är obligatoriskt att anmäla sig till salstentamen och omtentamen på Högskolan i Gävle. Till salstentamen på campus ska du anmäla dig via Ladok senast tio dagar före tentamensdagen. Vi tar inte emot efteranmälningar när den sista anmälningsdagen är passerad.

Om du läser en kurs på distans och har behov av att skriva tentamen på annan ort måste du ansöka om detta i förväg. Ansökan ska vara inlämnad senast tre veckor före tentamensdagen.

Kursvärdering

Kursvärdering

Efter att din kurs har avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till din e-postadress. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen. Alla studenter som har läst kursen får sedan en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Återbud och avbrott på kurs

Återbud och avbrott på kurs

Om du inte tänker läsa kursen är det viktigt att du lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan platsen erbjudas till någon annan. Om du inte ännu registrerat dig så lämnar du återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Om du vill avbryta kursen efter att du registrerat dig, så gör du det i Ladok. Om du gör avbrottet inom tre veckor efter kursstart kan du söka och bli antagen till kursen igen.

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2021-06-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)