Kursupplägg
Välkomna till kursen där ni ska skriva era examensarbeten!
Vi som är kursansvariga heter Britt Johanne Farstad och Helena Wistrand. Britt är lektor i svenska med litteraturvetenskaplig inriktning och Helena är lektor i svenska språket. Vi har det övergripande ansvaret för kursen och vi kommer att vara två av något flera handledare under vårterminens arbete.
Kursen planeras på grund av det rådande pandemiläget att genomföras i Zoom för både campus- och distansstudenter, men det kan ändras under terminens gång.
Examensarbetet är det viktiga moment som avslutar utbildningen till lärare. Det kommer att kräva heltidsarbete om ett gott resultat ska kunna uppnås. Det krävs även god planering för att examensarbetet ska hålla så god kvalitet som möjligt. Vi som är era lärare kommer att göra vad vi kan för att hjälpa er och vi förväntar oss att ni satsar helhjärtat på kursen.
Uppsatsarbetet ger er möjlighet att fördjupa er i ett svenskämnesdidaktiskt område som intresserar er. Det är bra om ni som redan har bestämt vilket svenskämnesdidaktiskt område ni vill inrikta er på meddelar det, helst under vecka 2–3 (till helena.wistrand@hig.se eller britt.j.farstad@hig.se). Ni får gärna skriva examensarbetena i par. Överväg fördelar respektive nackdelar med att skriva ensam respektive tillsammans med en kurskamrat innan ni fattar ett beslut.
Måndagen den 18 januari kl. 10–15 har vi den första gemensamma träffen i Zoom (obligatorisk). Då ingår en genomgång av planeringen av terminen, diskussion av era idéer till ämnesval och en föreläsning innehållande en översikt över vanliga teorier och metoder inom ämnesdidaktisk forskning. Tidigt i kursen ingår också individuell läsning av några ämnesdidaktiska vetenskapliga rapporter och avhandlingar rörande det område som ni har valt att fokusera på. .
Terminen kommer att innehålla schemalagda träffar i helgrupp såväl som seminarier i mindre handledningsgrupper. Båda typerna av träffar är obligatoriska och examinerande. Träffarna i helgrupp kommer ni att få schema för inför kursstart, och de kommer att finnas i Canvas inför kursstart. Scheman för de olika handledningsgrupperna får ni av organisatoriska skäl efter att alla har valt ämne, handledningsgrupper har skapats och handledare tilldelats. Detta sker så snart som möjligt efter kursens start. Dessa handledningsseminarier i mindre handledningsgrupper då uppsatsernas struktur och innehåll diskuteras är ett viktigt inslag i kursen.
Vi ser fram emot en termin med ett intressant innehåll samt kunskapsutvecklande forsknings- och skrivprocesser!
Vänliga hälsningar
Britt Farstad och Helena Wistrand
Kommunikationssätt
I kursen används den digitala lärplattformen Canvas och mötesverktyget Zoom. Kommunikation kan även ske via mejl eller telefon.