Sök

Välkommen till kursen Introduktion till vetenskapsteori och forskningsmetodik (distans) 3 hp!

Här kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema.

Kursinformation

Kursen ges på kvartsfart under vecka 45-02.

Kursnamn

Introduktion till vetenskapsteori och forskningsmetodik

Kurskod

UKG036

Anmälningskod

13316

Ansvarig akademi

Akademin för Utbildning och Ekonomi

Kursansvarig lärare

Erika Björklund

E-post: Erika.Bjorklund@hig.se

Tele: 026-64 89 35

Kursadministration

Jenny Jansson

E-post: studentsupport@hig.se

Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta studentsupport@hig.se innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Period för kursregistrering: 25 Oktober – 7 November

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan

Litteraturlista

Tänk på att klicka på 2021-08-30 i litteraturlistan för att se den litteratur som gäller för kursen från och med HT21.

Kursupplägg och kommunikationssätt

Kursupplägg

Varmt välkommen till kursen, Introduktion till vetenskapsteori och metod 3 hp! I ditt framtida yrke som förskollärare kommer du att behöva luta dig mot forskning och beprövad erfarenhet när du gör olika val i din arbetsvardag. För att du ska kunna urskilja vilken forskning som är relevant och trovärdig så behöver du ha kännedom om vetenskaplighet och om forskningsprocessen. I den här kursen får du börja bekanta dig med både vetenskaplighet och forskningsprocessen. Det betyder att vi kommer att titta på vad teori är, vad metod är, hur man kan lita på forskning och vad man behöver tänka på kring etik i forskningsarbetet.


Kursen omfattar endast 3 hp, men troligen är vetenskapsteori och metod någonting som är mer eller mindre nytt för dig, vilket gör att du kommer att uppleva kursen som intensiv. Kursen börjar på måndag i v. 45, alltså den 8e november. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna i kursen så är det viktigt att du säkerställer att du har tillgång till kurslitteraturen innan kursen börjar, och att du tidigt börjar orientera dig i den och läsa så att du är väl förberedd när seminarierna drar igång.


Inför kursstarten, läs också informationen som finns på Canvas, inklusive schemat med studieplanering. Där finner du information om dag och tid för kursintroduktionen. Det är viktigt att du deltar vid kursintroduktionen eftersom du då kommer att få mer detaljerad information om kursens upplägg, samt att informationen på Canvas gällande bland annat Schema och studieplanering kommer att förtydligas och förklaras.


Kursen bygger i övrigt på ert aktiva deltagande i kursens seminarier och föreläsningar och examineras dels genom seminariedeltagande och dels genom en hemtentamen slutet av kursen.


I dagsläget planerar vi för att kursen kommer att ske på distans med de inplanerade campus-dagarna, men om Covid-situationen kräver det så kan även de inplanerade campus-dagarna komma att genomföras digitalt.

Kommunikationssätt

I kursen använder vi oss av lärplattformen Canvas. Där kommer all information som du behöver för kursen att läggas upp, såsom Schema och studievägledning, osv.
För seminarier och föreläsningar som inte ligger på inplanerade campus-dagar sker undervisningen via zoom. Om Covid-läget kräver det så kan vi också komma att använda oss av zoom för det som annars skulle ha gjorts på campus.

Bra att veta om tentamen

Det är obligatoriskt att anmäla sig till salstentamen och omtentamen på Högskolan i Gävle. Till salstentamen på campus ska du anmäla dig via Ladok senast tio dagar före tentamensdagen. Vi tar inte emot efteranmälningar när den sista anmälningsdagen är passerad.

Om du läser en kurs på distans och har behov av att skriva tentamen på annan ort måste du ansöka om detta i förväg. Ansökan ska vara inlämnad senast tre veckor före tentamensdagen.

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

    •  
Publicerad av: Jenny Jansson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2021-06-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)