Välkommen till kursen Högskolepedagogik – Didaktiska perspektiv på undervisning och lärande i högre utbildning 7,5 hp

På denna sida kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema. Kom ihåg att tacka ja till din plats via antagning.se!

Kursinformation

Kursen ges på kvartsfart under vecka 4-23.
Kursnamn

Högskolepedagogik – Didaktiska perspektiv på undervisning och lärande i högre utbildning

Kurskod

DIA002

Anmälningskod

23320

Ansvarig akademi

Akademin för utbildning och ekonomi

Kursansvarig lärare

Silvia Edling

E-post: Silvia.Edling@hig.se

Tel:076-858 77 47

Kursadministration

Ellen Clavebro

E-post: studentsupport@hig.se


Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta din kursadministratör innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Period för kursregistrering: 13 januari – 19 januari

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursupplägg

Kursupplägg

Hej,

Varmt välkomna till kursen Högskolepedagogik – didaktiska perspektiv på undervisning och lärande i högre utbildning, 7,5 hp som startar den 20/1. Syftet med kursen är att fördjupa deltagarnas högskoledidaktiska kompetens med fokus på lärande, examination, kursplanering och undervisning. Kursen bygger på en dialog mellan teori och praktik där utbildningsvetenskapligt relevanta begrepp, metoder och teorier knyts till konkreta undervisningssituationer på högskola och/eller universitet. Ni hittar allt ni behöver veta om kursen i Studiehandledningen som kommer att ligga ute på Blackboard tre veckor innan kursen startar.

Seminarietillfällen

Under terminen kommer sex undervisningstillfällen att erbjudas med varierande arbetsformer; seminarier, föreläsningar och redovisningar.

DATUM

TID
PLATS
28/1*
8.30-17.00
Clarion hotell Winn


25/2*
9.15-16.15
Krusentjerna


17/3
9.15-16.15
Krusentjerna


14/4*
9.15-16.15
Krusentjerna


5/5*
9.15-16.15
Krusentjerna


26/5**
9.15-16.15
Krusentjerna


a) * obligatoriskt och ersätts med en skriftlig uppgift

b) ** obligatoriskt och behöver ersättas genom uppsamling eller när kursen ges på nytt


Uppsamlingstillfälle för er som missade seminarier som kräver närvaro:

DATUM - 18/8
TID - Återkommer om exakt tid (mellan 9.00-16.00) 
PLATS - Återkommer

Börja med att logga in på Blackboard

I kursen använder vi Blackboard som administrativt verktyg och som lärplattform:

1. Du loggar in på Blackboard via https://lms.hig.se/webapps/login/.

2. Logga in med ditt användarnamn och vanliga lösenord.

3. Sök fram kursen Högskolepedagogik – didaktiska perspektiv på undervisning och lärande i högre utbildning och skriv in er på kursen genom att följa nedanstående steg.

- När du loggat in i Blackboard – klicka på Kurser uppe till höger, för att söka fram en ny kurs.

- Använd sedan Kurssökningsfältet på nästa sida och skriv ”Högskolepedagogik”, och klicka sedan på Gå.

- Du kommer då till en sida som heter Kurskatalog. Längre ner på sidan ligger kursen (och klicka på den lilla pilen som dyker upp till höger och klicka sedan på Skriv in på den lilla menyn som kommer fram.

- Klicka därefter på Skicka för att slutföra inskrivningen, och därefter på OK i nästa fönster.

- Nu är du inskriven på kursen


Dagsinternat på Storavall den 28/1

För att komma igång med kursen ordentligt och lära känna varandra så börjar vi med ett dagsinternat på Storavall: Regementsvägen 21, 802 67 Gävle. Dagen börjar med fika kl. 8.30 (seminarierna startar 9.00). Se hemsida med karta: http://storavall.se/sv/

· Observera: Då fika och lunch ingår så behöver jag veta senast den 7/1 om ni har några matallergier eller matpreferenser samt om ni INTE kan närvara (silvia.edling@hig.se)


Förberedelse inför den 28/1

Se filmen Teaching and teaching, understanding and understanding (Bb)

Läs Ramsden (2003), kpt. 1-2, kursplan, studiehandledning och information om examinationer

Skriv: En presentation om er själva samt förväntningar på kursen under Diskussion på Bb

Tips inför kursen och litteratur

För att ni ska kunna få ut så mycket som möjligt från kursen är det viktigt att från början planera in tid för bearbetning av kursinnehåll. Tips:

1) Kursen startar den 21/1 men det är inget som hindrar att ni börjar förbereda er när ni får detta brev om ni har möjlighet till detta.

2) Bekanta er med examinationer, kurslitteratur och kurslogik innan kursstart – ta med er frågor

3) Ni får all kurslitteratur som ingår på kursen. Artiklar mm hittar ni på Blackboard (innehåll, litteratur).

4) Skriv gärna en presentation om er själva samt vilka förväntningar ni har på kursen på Blackboard under diskussion. Det är betydelsefullt.

Examinationer

LOGGBOK

Löpande, deadline 10/6


AUSKULTATIONS-RAPP0RT

Välj ett pass du vill auskultera på (besöka och observera) redan i början av kursen

Ladda upp rapporten den 17/3


DIDAKTISK ANALYS

Undervisningsplanering (diskuteras 25/2)

Kursplan (diskuteras 25/2)


ÄMNESDIDAKTIK

Redovisning via HiG Play:

Ladda upp länk senast 8/6


PEDAGOGISK GRUNDSYN

26/5 ventilering

8/6 deadline (skriftlig del)

Kursvärdering

Efter att din kurs avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till dig via din e-postadress på HiG. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen inför nästa genomförande. Alla deltagare som läst kursen får också en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

En närmare beskrivning av vad varje examination och moment kommer att innehålla liksom vad som förväntas av er som kursdeltagare finner ni i den studiehandledning som bifogas samt på Blackboard. Vi som har utformat kursen ser verkligen fram emot att möta er och vi tror och hoppas att ni efter kursen ska känna er än tryggare i rollen som lärare på högskolan/universitet. Tveka inte att höra av er om ni har frågor.

Väl mött!!

Silvia med kollegor

Bra att veta om tentamen

Bra att veta om tentamen

Det är obligatoriskt att anmäla sig till salstentamen och omtentamen på Högskolan i Gävle. Till salstentamen på campus ska du anmäla dig via Ladok senast tio dagar före tentamensdagen. Om du missar att anmäla dig får du endast skriva tentamen i mån av plats.

Om du läser en kurs på distans och har behov av att skriva tentamen på annan ort måste du ansöka om detta i förväg. Ansökan ska vara inlämnad senast tre veckor före tentamensdagen.

Kursvärdering

Kursvärdering

Efter att din kurs har avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till din e-postadress. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen. Alla studenter som har läst kursen får sedan en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

Särskilt pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om särskilt pedagogisk stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Återbud och avbrott på kurs

Återbud och avbrott på kurs

Om du inte tänker läsa kursen är det viktigt att du lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan platsen erbjudas till någon annan. Om du inte ännu registrerat dig så lämnar du återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Om du vill avbryta kursen efter att du registrerat dig, så gör du det i Ladok. Om du gör avbrottet inom tre veckor efter kursstart kan du söka och bli antagen till kursen igen.

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Ellen Clavebro Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2019-11-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)