Gå till eugreenalliance
Sök

Kost

Får du tillräckligt med energi och näring för att du ska må bra, orka med dina studier och övriga aktiviteter? Dina kostvanor har mycket stor betydelse för din hälsa.

Att äta hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för flera sjukdomar. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet äta hälsosamt i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Att äta regelbundet, tre huvudmål och 2-3 mellanmål och att äta enligt tallriksmodellen är enkla, bra tips.

För att komma igång är det bra att köpa hem bra råvaror. Har du ett bra basförråd hemma behöver du inte handla lika ofta och dessutom går det att snabbt få ihop lunch eller middag. Ett vanligt misstag är att man inte planerar utan kommer hem sent och hungrig och möter en tom kyl. Ta några timmar en dag i veckan då du planerar, handlar och förbereder veckan. Det kommer spara dig mycket tid. Gör gärna storkok och matlådor.

Hur ser det ut för dig?

Här kan du göra ett test om hur dina matvanor ser ut. Formuläret består av 12 frågor och du får direkt feedback med konkreta råd.

Här kan du testa dina matvanor och få återkoppling

Mer information om kost

Äta för att må bra - Vårdguiden 1177.se

Publicerad av: Liselotte Laurila Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2022-12-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)