Gå till eugreenalliance
Sök

Sömn

Sömn är dygnets viktigaste aktivitet. En god sömn är en god buffert under din studietid.

Den goda sömnen

Sömnen är hjärnans återställare. När du sover bra på natten klarar du lättare av stress och andra påfrestningar under dagen. Sömnen har också en avgörande betydelse för minnesinlagring och är därför extra viktigt när du studerar och ska lära dig nya saker. Att försöka hinna göra mer eller plugga mer genom att sova mindre är därför ingen bra idé. Du förlorar snabbt i effektivitet och energi om du inte är utsövd och då tar arbetet, studier eller annat i stället längre tid.

Alla sover dåligt ibland

Nästan alla sover dåligt någon gång. En eller ett par sömnlösa nätter är ingen större fara. Kroppen kompenserar för den förlorade sömnen så att nästa natts sömn innehåller extra mycket djupsömn. Sömnen brukar i regel återgå till det normala av sig själv. En vuxen person behöver mellan 6-8 timmars sömn per natt. Detta är individuellt och påverkas även av yttre faktorer. Bästa kvittot på att du fått tillräcklig sömn är graden av pigghet, funktionsförmågan och din känslomässiga balans under dagtid.

Om sömnsvårigheterna håller i sig finns anledning att fundera över orsakerna så snart som möjligt. Det är lätt att hamna i en ond cirkel som blir svårare att bryta ju längre tiden går. Att ta hand om sömnproblemen kan vara ett effektivt sätt att undvika utbrändhet.

Hur ser det ut för dig?

Här kan du göra ett test kring dina sömnvanor. Formuläret består av nio frågor och du får direkt feedback med konkreta råd.

Här kan du testa din sömnvanor och få återkoppling

Kontakta Studenthälsan för stöd

Om du behöver stöd och hjälp kring dina sömnvanor kan du kontakta oss för ett samtal kring detta.

Här hittar du kontaktuppgifter till Studenthälsan

Mer information om sömn

Sömnen är viktig för din hälsa - Vårdguiden 1177.se

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2022-08-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)