Spel om pengar
Om du spelar om pengar på ett sätt som påverkar dina relationer, din ekonomi och/eller dina studier kan du ha det som kallas spelberoende.
Om du spelar om pengar på ett sätt som påverkar dina relationer, din ekonomi och/eller dina studier kan du ha det som kallas spelberoende.
Många tycker att nätpoker, tips, kasinospel, spelautomater eller andra spel om pengar är spännande. Det brukar oftast inte vara någon fara att spela någon gång ibland för små summor. För vissa kan det däremot vara svårt att spela lagom mycket. Det kan börja med att du förlorar mer pengar än du har råd med eller att du sitter uppe och spelar sent på nätterna, fast du inte hade tänkt att göra det. Att vara spelberoende innebär ofta att man spelar för att försöka vinna tillbaka det man har förlorat. Ofta så misslyckas försöken att sluta spela. Sök hjälp om du tror att du eller någon närstående lider av ett spelberoende. Det finns bra stöd och hjälp att få.
För en del personer med spelberoende handlar det inte främst om att vinna pengar, utan om att dämpa symtom på oro, stress eller nedstämdhet. Det finns också en ökad risk för att utveckla psykisk ohälsa som depression eller problem med ångest om du har ett spelberoende.
Spelberoende eller att ha problem med spel om pengar kallas även hasardspelsyndrom. Det är inte samma sak som att vara beroende av dataspel eller tv-spel. Då kallas det dataspelsberoende.
Det finns nio kriterier kring spelberoende. För att uppfylla diagnosen ska fyra eller fler av beskrivningarna nedan stämma in:
Du kan ha problem med ditt spelande även om du uppfyller färre än fyra av dessa kriterier. Det kan vara ett tecken på att du en ökad risk att utveckla ett spelberoende. Om du vill kan du testa dina spelvanor genom att göra Stödlinjens anonyma självtest.
Det finns några saker du kan göra om du känner att du håller på att tappa kontrollen över spelandet.
Kontakta stödlinjen för spelare och anhöriga om du behöver råd för egen del eller för en närstående. De erbjuder rådgivning, stöd och information via mejl, chatt och telefon.
Stödlinjen för spelare och anhöriga
Om du vill prata om ditt spelande kan du också kontakta Studenthälsan för ett samtal kring detta.
Här hittar du kontaktuppgifter till Studenthälsan