Svårt hitta rätt kompetens
Stora Enso kämpar precis som många andra industriföretag med att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Man arbetar med lokala skolkontakter, Teknikcollege Gästrikland, Teknikerjakten och något som heter Trossen (Älvkarleby).
Stora Enso säger själva att man inte är tillräckligt duktiga på att ta emot studenter och examensjobbare som söker kontakt. Från vår sida lyfte vi fram att det borde finnas möjligheter att ha forskningssamverkan inte bara på tekniksidan. Forskningssamarbeten brukar kunna generera studentarbeten som en av våra akademichefer nämnde.
Utmaningarna är många på fabriken i Skutskär: Åldersstrukturen och allt snabbare förändringstakt, Stora Enso och Högskolan i Gävle har vissa samarbeten redan, som till exempel projektarbeten, evenemang som ingenjörskväll och Co-op, där studenter får arbetslivserfarenhet genom att kombinera studier med arbete under betalda arbetsperioder på ett företag, vilket gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden. Många får också jobb på de företag de arbetar på under studietiden. Stora Enso är också kontaktföretag för personalvetarstudenterna.
Borde kunna samarbeta mer
Under vårt möte lyfte vi fram att även om vi inte har forskning direkt kopplat till Stora Ensos produkter, så har vi annan forskning som kan vara till nytta för ett stort företag, till exempel logistik, automatisering, energieffektivisering, produktionsprocessen, arbetsmiljöfrågor med mera.
Jag tror definitivt vi kan samarbeta mer. Nu har vi varit och hälsat på hos dem, nästa steg borde vara att ledningen för Stora Enso kommer till oss och träffar några av våra forskare. Där kan vi ha nyckeln till ett fördjupat samarbete.
Ett dilemma är att många av företagen inte har tid eller möjlighet att ta hand om studenter under studietiden, när de kommer med förslag om uppsatser eller praktik. För långsiktig framgång och utveckling tror jag att det är viktigt med relationsbyggande mellan näringsliv och studenter redan under studietiden.