Sök

Företagen måste också göra sig attraktiva under studietiden

Tänker på hur vi kan fördjupa och utveckla samarbetet med stora och små företag. Har varit på ännu ett studiebesök bland de stora företagen i vår region, den här gången på Stora Ensos produktionsanläggning i Skutskär.

Jag och några kollegor från Högskolan fick en bred och intressant presentation av verksamheten och produktionsprocessen. Vi fick lära oss mer om produkterna, fluff och pappersmassa, och vi talade om underhållsarbete, investeringar och utmaningar inom personal- och kompetensförsörjningen.

Fabrikschef Henrik Holm visar produktionen för Ylva Fältholm på Stora Ensos anläggning i Skutskär.

Fabrikschef Henrik Holm visar produktionen för Ylva Fältholm på Stora Ensos anläggning i Skutskär.

Svårt hitta rätt kompetens

Stora Enso kämpar precis som många andra industriföretag med att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Man arbetar med lokala skolkontakter, Teknikcollege Gästrikland, Teknikerjakten och något som heter Trossen (Älvkarleby).

Stora Enso säger själva att man inte är tillräckligt duktiga på att ta emot studenter och examensjobbare som söker kontakt. Från vår sida lyfte vi fram att det borde finnas möjligheter att ha forskningssamverkan inte bara på tekniksidan. Forskningssamarbeten brukar kunna generera studentarbeten som en av våra akademichefer nämnde.

Utmaningarna är många på fabriken i Skutskär: Åldersstrukturen och allt snabbare förändringstakt, Stora Enso och Högskolan i Gävle har vissa samarbeten redan, som till exempel projektarbeten, evenemang som ingenjörskväll och Co-op, där studenter får arbetslivserfarenhet genom att kombinera studier med arbete under betalda arbetsperioder på ett företag, vilket gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden. Många får också jobb på de företag de arbetar på under studietiden. Stora Enso är också kontaktföretag för personalvetarstudenterna.

Borde kunna samarbeta mer

Under vårt möte lyfte vi fram att även om vi inte har forskning direkt kopplat till Stora Ensos produkter, så har vi annan forskning som kan vara till nytta för ett stort företag, till exempel logistik, automatisering, energieffektivisering, produktionsprocessen, arbetsmiljöfrågor med mera.

Jag tror definitivt vi kan samarbeta mer. Nu har vi varit och hälsat på hos dem, nästa steg borde vara att ledningen för Stora Enso kommer till oss och träffar några av våra forskare. Där kan vi ha nyckeln till ett fördjupat samarbete.

Ett dilemma är att många av företagen inte har tid eller möjlighet att ta hand om studenter under studietiden, när de kommer med förslag om uppsatser eller praktik. För långsiktig framgång och utveckling tror jag att det är viktigt med relationsbyggande mellan näringsliv och studenter redan under studietiden.

Kommentarer
 1. 555
  # 1
  måndag, 1 november kl. 01:00
 2. 555
  # 2
  måndag, 1 november kl. 01:00
 3. 555
  # 3
  tisdag, 2 november kl. 16:08
 4. 555
  # 4
  tisdag, 2 november kl. 16:08
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-05-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)