Sök

Lunch med ministern för högre studier och forskning

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre studier och forskning, besökte oss i samband med att Sveriges förenade studentkårer hade sitt fullmäktigemöte här på Högskolan i Gävle.

Vi hade ett bra möte med studenterna med studenterna och därefter kunde vi ha ett enskilt samtal och äta lunch tillsammans. Det här var andra vi sågs sedan jag blev rektor på Högskolan, i höstas deltog jag i en studieresa med några andra rektorer till Asien i en delegation som leddes av ministern.

De frågor vi diskuterade handlade i stort om de som vi redan tagit upp i den så kallade myndighetsdialogen som ägde rum på departementet för en tid sedan.


Den stora efterfrågan på utbildning vid vår Högskola gör att vi vill se ett ökat utbildningsanslag för att kunna möta behoven hos det omgivande samhället. Flera av våra utbildningar, bland annat socionomprogrammet, förskollärare, ekonomprogrammet på distans, kriminologi och fastighetsmäklarprogrammet är bland de populäraste utbildningarna i Sverige.


Efterfrågan på högskoleingenjörer, lärare, socionomer och sjuksköterskor är hög både regionalt och nationellt. Det finns ett tryck från regionens näringsliv och offentliga arbetsgivare att vi ska expandera och ta in fler studenter, men eftersom vi har ett högt söktryck är det inte säkert att regionens invånare kommer in på utbildningar som behövs. Vi måste tacka nej till hälften av de sökande, vilket är synd.

Vi diskuterade också hur vi ska kunna öka andelen forskning vid lärosätet från dagens 20 procent av omsättningen.

Inga löften om ökade anslag gavs vid vårt möte, vi får vänta till hösten och se hur pengarna kommer att fördelas till nästa år.

Ylva tillsammans med ministern för högre studier Helene Hellmark Knutsson.

Ylva tillsammans med ministern för högre studier och forskning Helene Hellmark Knutsson. Här i ett av Högskolans metodövningsrum.

Kommentarer
 1. 555
  # 1
  måndag, 1 november kl. 01:01
 2. 555
  # 2
  måndag, 1 november kl. 01:01
 3. 555
  # 3
  tisdag, 2 november kl. 17:12
 4. 555
  # 4
  tisdag, 2 november kl. 17:12
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-05-30
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)