Sök

IVA:s akademisammankomst och diskussion om artificiell intelligens

Tidigare i år blev jag invald som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien - IVA. I tisdags medverkade jag för första gången i en akademisammankomst. Det är IVA:s högsta beslutande organ.

Nya ledamöter valdes in och IVA:s arbete med ny strategi presenterades och diskuterades under ledning av Carl-Henric Svanberg, preses för akademiens presidium, och Tuula Teeri, IVA:s VD.

Efter sammankomsten deltog jag i ett av IVA:s många event, ett seminarium på temat AI – den nya ledaren i en digitaliserad värld? Digitalisering och inte minst AI (Artificiell Intelligens) driver på en genomgripande och snabb samhällsförändring. Hur påverkas sättet att leda företag? Kommer innovationsarbetet att drivas på helt nya sätt i framtiden?

En panel där bl.a. Peter Larsson, senior rådgivare vid Sveriges ingenjörer och Kristina Lovén Seldén, utredare TCO, diskuterade behovet av livslångt lärande inom Artificiell Intelligens. Peter Larsson använde devisen ”En gång antagen – alltid antagen” för att illustrera att studenter egentligen aldrig helt bör lämna högskolan, utan ständigt återkomma för att förkovra sig och också bidra till högskolans utveckling. Jag tror också att vi inom högskolan har mycket att lära när det gäller AI. Många menade att Sverige som nation riskerar att halka efter i utvecklingen, när ”90 % av världens samlade kunskap om AI finns vid Google”. Om det nu stämmer.

Seminariet modererades av medlemmar i IFG – IVA:s ledarskapsprogram med yngre personer som inte är ledamöter i IVA, men ledare för forskning och utveckling inom sina företag och organisationer. En av dem var Peter Lindelöf, som jag en gång i tiden hade som student och som numera jobbar på Vinnova. Fantastiskt kul att träffa honom! Kvällen avslutades med middag i IVA:s salonger på Grev Turegatan.

Kommentarer
 1. 555
  # 1
  måndag, 1 november kl. 01:05
 2. 555
  # 2
  måndag, 1 november kl. 01:05
 3. 555
  # 3
  tisdag, 2 november kl. 16:08
 4. 555
  # 4
  tisdag, 2 november kl. 16:08
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-06-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)