Sök

Vårt samarbete med Lishui University i Kina är ett gott exempel på internationalisering

Den här veckan fick Högskolan i Gävle besök av en delegation från Lishui University i Kina. Vi har försökt få till ett besök under lång tid och nu lyckades vi äntligen hitta ett tillfälle när alla involverade kunde träffas!

Xiao Gang, rektor vid Lishui University fick en klassisk Gävlebock i gåva i samband med undertecknandet av avtalet mellan lärosätena. (Foto Anna Sällberg)

Xiao Gang, rektor vid Lishui University fick en klassisk Gävlebock i gåva i samband med undertecknandet av avtalet mellan lärosätena. (Foto Anna Sällberg)

Sedan 2014 har Högskolan i Gävle och Lishui University samarbetat kring en uppdragsutbildning för sjuksköterskor i Kina. Utbildningen är fyra år lång och i somras tog den första kullen med studenter examen. Alla 84 studenter som startade utbildningen tog också examen och jag får höra från våra lärare inom Akademin för hälsa och arbetsliv att samarbetet är mycket uppskattat av våra lärare här och av lärare och studenter i Kina.

Programmet bygger på ett gemensamt ansvar mellan lärosätena för genomförande av kurser. Femton personer från Akademin för hälsa och arbetsliv är involverade i programmet och åker regelbundet till Kina under olika perioder för att undervisa de kinesiska studenterna på engelska.

Under onsdagen träffade jag fyra representanter från universitetet i Kina och jag och deras rektor Xiao Gang skrev under ett avtal som bekräftar att vårt samarbete kommer att fortsätta även framöver. Det som är glädjande också är att avtalet nu även omfattar ett samarbete kring forskning!

Vid vårt möte fick jag ta emot en mycket fin gåva av rektor Xiao Gang – en grön vas designad av en känd konstnär i Kina. Jag passade även på att ge honom en gåva från Gävle – en Gävlebock designad av Gunnar Cyrén som är en känd glas- och silverkonstnär från Gävle som gick bort för några år sedan. En utställning med hans glas finns att beskåda på Länsmuseet om man har vägarna förbi.

Besökarna från Kina fick träffa andra anställda på Högskolan, besöka Gävle sjukhus och den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK. Det var myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi, tidigare prorektor på Högskolan, som inledde samarbetet med Kina från början.

Vårt möte var mycket givande och jag fick ny kunskap om Lishui University och hur de jobbar där. Det var roligt att få veta att det har gått bra för studenterna som läser vår gemensamma sjuksköterskeutbildning och att flera av dem även har blivit antagna till the University of Aberdeen, ett anrikt universitet i Skottland, där de studerar på masternivå.

Rektor Xiao Gang bjöd in mig att komma och besöka dem i Kina och det står på min lista att jag ska planera in ett besök till Lishui University.

Internationalisering är viktigt och står på agendan för alla svenska lärosäten nu. Och då är den här typen av samarbeten ett gott exempel!

Kommentarer
  1. 555
    # 1
    måndag, 1 november kl. 01:06
  2. 555
    # 2
    måndag, 1 november kl. 01:06
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Publicerad av: Anna Jernberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-11-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)