Efter vår diskussion blev det dags för landshövding Per Bill att inviga innovationshubben och han kom inrullande på en gammal plastcykel från 80-talet som då ansågs vara en innovation, men som inte blev så långlivad. Nästa gång kanske det blir en 3d-printad cykel, sa landshövdingen, och fortsatte med att vi måste våga pröva nya idéer annars blir aldrig de stora idéerna verklighet.
Hubben fylls med innovation och utvecklas ständigt
Jag hoppas verkligen att Gävle Innovation Hub ska bli en kreativ och nyskapande mötesplats där vi är med och prövar nya idéer. För att ”Hubben” ska nå sin fulla potential måste vi på Högskolan på ett mycket mer systematiskt och strategiskt sätt bidra till att generera idéer, intressera forskare och studenter för entreprenörskap och företagande. Minst lika viktigt är att vi bidrar till intraprenörskap, dvs. innovationer och utveckling som sker inom företag och organisationer. Här behöver vi bli mycket bättre på att ge korta kurser som främjar det livslånga lärandet, dvs. kompetenshöjning för dem som redan är ute i arbetslivet. Vi har flera exempel på det redan nu, det så kallade KUL- projektet, (Kursutveckling för livslångt lärande inom basindustrin) som är finansierat av Vinnova och som är en riktad nätbaserad uppdragsutbildning mot basindustrins behov.
Utöver det så behöver vi vidga förståelsen och uppfattningen om vad som är en innovation, förändra den traditionella synen att det enbart är produktutveckling som är innovationer. Det handlar om så mycket mer, tjänsteutveckling och sociala innovationer, områden som oftast domineras av kvinnor. Vi behöver t.ex. fler innovationer och entreprenörskap inom hälso- och sjukvården, inte minst kopplat till de enorma möjligheter som digitaliseringen ger upphov till. Så det finns ett tydligt behov av genusperspektiv när vi pratar om det akademiska entreprenörskapet.