Sök

Kompetensförsörjning diskuterades vid besök i Hudiksvall

Under min första tid på Högskolan i Gävle har jag prioriterat att göra besök i länets kommuner. För några dagar sedan hade turen kommit till Hudiksvall, där jag träffade kommunledningen och diskuterade hur vi tillsammans ska kunna möta framtidens utmaningar.

Med på resan var prorektor Lars Bengtsson, förvaltningschef Micael Melander, akademichef Svante Brunåker och samverkansansvarig Joakim Helmbrant. Vi startade i ottan och väl framme blev vi mottagna med kaffe och smörgås på CUL i Hudiksvall. CUL som står för Centrum för utveckling och lärande är Hudiksvalls lärcentrum där man samlat all utbildning för vuxna och även högre utbildning. Utanför entrén finns en stor skylt med Högskolan i Gävles logotyp och det är tydligt att man i Hudiksvall ser oss som sin högskola. Man har valt att samarbeta med oss och andra lärosäten och tillsammans ser vi stora möjligheter för samverkan, inte minst när det gäller kompetensförsörjning, men också forskning.

KUL-kurser ökar intresset för basindustrin

Efter en presentation av CUL i Hudiksvall där bland annat två av våra studenter som studerar till sjuksköterska i Hudiksvall berättade om hur bra det är att studera på distans, så fick vi träffa flera företrädare för det lokala näringslivet som alla tryckte på hur viktig kompetensförsörjningen är för dem. De är själva beredda att bidra. Idén med kortare kurser (KUL-kurserna) togs emot väl. KUL är ett initiativ finansierat av Vinnova som vi gör tillsammans med Luleå tekniska universitet, där korta kurser med ett deltagardrivet innehåll skapas för att tillgodose behovet av kompetens inom främst svensk basindustri.

Ett av våra andra trumfkort efterfrågades också, Co-op. Co-op, som är en utbildningsform där studier varvas med arbetsperioder i företag, har visat sig fungera mycket väl inom flera teknikområden, men företagen vill gärna se att denna form också erbjuds på dataområdet. Vi kom också in på behovet av rekrytering. En av företrädarna för Teknikföretagen berättade om deras koncept med Industriveckan, som är ett sätt att påverka hur unga ser på industrin som arbetsplats. Detta är ett långsiktigt arbete som också involverar föräldrarna.

Forskningsinstitutet RISE arbetar med innovation

Efter lunch fick vi se en del av det innovativa Hudiksvall. Tillsammans med kommunledningen besökte vi forskningsinstitutet RISE och fick träffa företrädare för Fiber Optic Valley och Propell, som berättade hur de arbetar med innovation, forskning och utveckling. Vi har redan flera samarbeten, men vi skulle kunna fördjupa oss inom till exempel industriell transformation, inte minst för att vidareutveckla kompetensen kring digitalisering och produktförnyelse hos regionens företag. En idé som också kom upp var att samverka kring Högskolans labbresurser och de möjligheter till utveckling, testning och industrialisering av produktkoncept som vi kan erbjuda.

Generellt är mitt intryck att Hudiksvall på ett mycket konstruktivt sätt driver en målmedveten utveckling när det gäller kompetensförsörjning och verksamhetsutveckling både inom industri och offentlig verksamhet. Här finns en stor potential för Högskolans forskare och lärare att fördjupa de samarbeten som redan etablerats. Besöket gav flera konkreta exempel på hur det kan ske.

Kommentarer
 1. 555
  # 1
  måndag, 1 november kl. 01:15
 2. 555
  # 2
  måndag, 1 november kl. 01:15
 3. 555
  # 3
  tisdag, 2 november kl. 16:22
 4. 555
  # 4
  tisdag, 2 november kl. 16:22
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-06-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)