Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

2014-05-20


Starkt företag vinner på de mjuka frågorna

På hemmaplan och till kvällens största jubel tog företaget Sjölins Smide från Hudiksvall emot priset årets Arbetsmiljöpris från Högskolan i Gävle. Detta skedde vid företagargalan Eldklotet som hölls den 2 maj.

Priset som tidigare benämndes Ergopriset ges årligen till ett företag i länet som arbetar strategiskt och på ett föredömligt sätt mot ett hälsofrämjande arbetsliv och lönsamhet.

Juryns motivering


Sjölins Smide har under flera år jobbat systematiskt med sitt arbetsmiljöarbete för att utveckla medarbetare, företag och affärer!

Ett företag med gamla anor inom industrin
Sjölins Smide grundades redan 1883 och verksamheten bestod då av tillverkning av hästskor, bruksföremål och lagning av vagnar. Idag utför Sjölins Smide hela stomentreprenader och är en ledande leverantör av smide i både stål och rostfritt för alla typer av byggprojekt inom både industri och offentlig sektor.

Verkstadslokalerna i Mo är idag på 1 600 kvadratmeter och man räknar in ett 70-tal anställda i företaget.

Ulrik Jonasson, vd Sjölins Smide, hur känns det och vad gör er till vinnare av årets Arbetsmiljöpris?

– Det är inte så överraskande egentligen då arbetsmiljöfrågorna är något som finns med som en röd tråd i allt vi gör i företaget. Vi jobbar strategiskt för god arbetsmiljö för att det ger långsiktig vinst i företaget. Men sen ska det ju till en nominering för att man ska vinna också säger en nöjd och glad Ulrik.


Vi jobbar strategiskt för god arbetsmiljö för att det ger långsiktig vinst i företaget.


Ulrik Jonasson, VD, Sjölins Smide AB

Vad bidrar till företagets goda arbetsmiljö?
Företagets vision bygger på ett flexibelt arbetssätt och då krävs det personal som kan svara upp till det. Företaget ser till att man har personal som kan jobba med olika delar inom verksamheten och man ser att variation i arbetsuppgifternaockså bidrar till trivsel och att man vill stanna kvar på företaget i hög grad.

Hos oss kan alla jobba både med montage och i produktionen. För personalen kan man se det som kompetens-utveckling att kunna de olika delarna och för företaget är det viktigt  att veta att vi alltid har personal till de uppdrag som kommer in, säger Ulrik.

 

Delaktighet och strukturerat arbetsmiljöarbete ger framgång
Att skapa laganda och trivsel hos personalen är viktigt och delaktighet är ett ledord i det arbetet hos Sjölins Smide och företaget jobbar systematiskt med mätbara värden som att titta på sjukfrånvaro eller att rapportera in alla incidenter som sker i arbetet såväl stora som små för att kunna genomföra åtgärder och förbättringar. 

Vad kan det här priset betyda för ert företag i framtiden?
– Svårt att sia om så här tidigt, men det är så klart positivt när vi ska rekrytera personal och säkert kan det ha en positivt bidragande roll när vi är med i stora upphandlingar. Vårt arbetsmiljöarbete blir synbart genom priset, avslutar Ulrik.


Text: Helen Karlsson
Foto: från Sjölins Smide AB

Publicerad av: Helen Karlsson Sidansvarig: Maivor Hallén Sidan uppdaterades: 2014-06-04

KONTAKT

För frågor om om Arbetsmiljöpriset
kontakta:

Ulric Jansson, Projektledare Humanparken, Högskolan i Gävle

Telefon: 070-666 83 20 
E-post: ulric.jansson@hig.se 


 

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)