KTP - Knowledge Transfer Partnerships
Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle arbetar sedan 2015 framgångsrikt med KTP modellen för att stärka såväl akademin som befintligt näringsliv i regionerna.
Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle arbetar sedan 2015 framgångsrikt med KTP modellen för att stärka såväl akademin som befintligt näringsliv i regionerna.
Projektet innebär i korthet att en KTP-projektledare som är en nyutexaminerad akademiker i ca ett år på heltid genomför ett strategiskt kvalificerat utvecklingsprojekt hos ett företag i regionen. Det kan handla om produktutveckling, marknadsutveckling, processutveckling och energieffektivisering.
KTP-projektledaren erhåller marknadsmässig lön och företaget betalar hälften av personalkostnaderna och resterande finansieras med projektmedel.
Under hela projektet medverkar från högskolorna i Gävle eller Dalarna en kvalificerad handledare, oftast en forskare, en coach från näringslivet samt en processledare. Deras roll är att stötta både KTP-projektledaren och företaget.
Så här går det till
Projekten ska leda till energieffektivisering och kompetensutveckling för att stärka företagens innovations- och konkurrenskraft.
KTP Science är forskningsinriktat. Upplägget är detsamma som i övriga KTP-projekt men projektledaren som anställs ska ha examen på minst masternivå. Utvecklingsprojektet i företaget ska också ha en tydlig koppling till ett forskningsområde på Högskolan i Gävle och skapa effekter för både företag och akademi. Forskningsområdena är Innovativt lärande, Hållbar stadsutveckling, Hälsofrämjande arbete och Intelligent Industri.
Är du eller ditt företag intresserad av att delta i ett KTP-projekt. Kontakta då någon av av oss eller anmäl ditt intresse via vårt intresseformulär.
Ola Wiklund, processledare, Högskolan i Gävle
Telefon: 070-541 27 00
E-post: ola.wiklund@hig.se
Joakim Helmbrant, samverkansansvarig
Telefon: 026-64 89 05
E-post: joakim.helmbrant@hig.se
Tack vare samverkansmodellen KTP kan Tobias Holmqvist som nyutexaminerad maskiningenjör genomföra en energioptimering av befintliga kylsystem och värmeåtervinning för cleantechföretaget Arc Metal i Hofors.
Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle arbetar sedan 2015 framgångsrikt med KTP modellen för att stärka såväl akademin som befintligt näringsliv i regionerna. EU-kommissionen arrangerar varje år en tävling för att lyfta fram goda exempel på företagsfrämjande och energieffektivisering.
År 2019 blev KTP utsett som ett av de tre bästa projekten i Europa i kategorin Energieffektivisering och Gröna marknader.