Gå till eugreenalliance
Sök

Tobias optimerar Arc Metals kylsystem

Tack vare samverkansmodellen KTP kan Tobias Holmqvist som nyutexaminerad maskiningenjör genomföra en energioptimering av befintliga kylsystem och värmeåtervinning för cleantechföretaget Arc Metal i Hofors.

Tobias Holmqvist är nyutexaminerad maskiningenjör från Högskolan i Gävle och han genomför en energioptimering av befintliga kylsystem och värmeåtervinning för cleantechföretaget Arc Metal i Hofors. Förutom detta ska Tobias arbeta med konstruktionslösningar i samband med implementering av en ny smältugn.

Tobias Holmqvist

Tobias Holmqvist, KTP-projektledare

Samverkansmodellen KTP

Tobias gör arbetet inom ramen för konceptet KTP – Knowledge transfer partnership. En samverkansmodell som Högskolan i Gävle har arbetat med under de senaste åren. Modellen bygger på att en nyutexaminerad akademiker löser ett befintligt problem i ett företag med stöd av akademin och forskningen.

Jan Akander som är teknisk doktor och forskar inom energisystem vid Högskolan i Gävle fungerar som akademisk coach för Tobias. Tillsammans tittar de på mätdata och reder ut vilka möjliga förändringar som kan leda till förbättringar som finns. I en energiintensiv verksamhet som den som Arc Metal har kan optimeringen av kylsystemet, samt möjligheten att återanvända restvärme betyda både miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Arc Metals

Smält metall från Arc Metals ugn

Arc Metal AB

Arc Metal AB bildades 1993. Sedan dess har Arc Metal återvunnit platina, palladium och rodium från olika råvaror. Genom kontinuerlig processutveckling har företaget blivit världsledande på att extrahera värdemetaller ur lågvärdigt material. Genom en smältprocess separeras värdemetallerna från slaggen, resultatet blir en ren slagg utan värdemetaller och en anrikad metallegering innehållandes alla värdemetaller.

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2022-08-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)