Sök

Digitalisering för utveckling av samhälle och näringsliv

Forskarna på slottet den 21 november med temat: Digitalisering för utveckling av samhälle och näringsliv

Hur kan samhälle och näringsliv dra nytta av digitaliseringen? Vad säger forskningen och hur kan vi samverka för att nå innovation, effektivitet och utveckling? Du som vill veta mer om aktuell forskning inom området och hur din verksamhet kan utvecklas genom forskningen är välkommen till en kväll som inspirerar till samverkan och innovation. Kvällen bjuder på föreläsning, rundabordssamtal, middag och mingel!

Dag: Måndag den 21 november
Tid: 16.30-20.00
Plats: Gävle slott

Kvällens program

Digitaliserat underhåll

Niclas Björsell, professor i elektronik.

Mer digitaliserad och uppkopplad industri förändrar konkurrensvillkoren. Effektivare planering och beredning av underhållsarbete kan vara de största vinsterna. Prediktivt underhållsarbete gör att fel och brister kan åtgärdas innan problemen blir akuta och dyra. Det är möjligt med digital teknik som bygger på maskininlärning och digitala tvillingar. Det här föredraget kommer att presentera dessa tekniker och hur de tillämpas, även för icke industriella processer

Niclas Björsell, Professor i elektroteknik, Högskolan i Gävle

Digital Lean

Robin Von Haartman. CLIP.

Med en önskan om en ökad konkurrenskraft har många tillverkande företag anammat Lean filosofin under de senaste årtiondena. Den stadigt ökande graden av digitalisering gör att man kan fråga sig vad Lean kan spela för roll nu och i framtiden. Detta föredrag presenterar nuvarande status i svensk tillverkande industri gällande Lean och ett antal olika digitala verktyg. Föredraget presenterar också beröringspunkter mellan koncepten Lean och digitalisering, samt vilka lärdomar som kan dras.

Robin von Haartman, Docent i industriell ekonomi, Högskolan i Gävle

Ett smartare sätt att diagnostisera rätt, med radioaktivt vatten

Jonny Nordström

Med hjälp av en PET-kamera kan mer än bara blodflödet kontrolleras vid en hjärtundersökning utan behov av fysiskt ingrepp i kroppen. Kameran mäter strålningen som kommer ur patienten från det radioaktiva spårämnet 15O-vatten. Med hjälp av datormodellering kan man sedan beräkna parametrar som visar hur väl vattnet flödar igenom hjärtmuskeln. Detta ger, jämfört med andra mer traditionella metoder, en ökad diagnostisk träffsäkerhet av kranskärlssjukdom, sjukdomen som skördar flest liv per år.

Jonny Nordström, sjukhusfysiker, PhD, Region Gävleborg

Rundabordsamtal - Hur kan vi arbeta vidare?

Hur kan du samverka med forskningen? Välkommen till tematiska samtal med forskarna.

Anmälan

Anmälan sker senast den 7 november. Antalet platser är begränast.

Anmälan Forskarna på slottet den 21 november

Kontakt

Samverkansansvarig

Joakim Helbrant
E-postg: joakim.helmbrant@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2022-09-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)