Gå till eugreenalliance
Sök

Hälsofrämjande arbetsliv

Här hittar du dokumentation från seminariet Hälsofrämjande arbetsliv 9 oktober 2018

Nader Ahmadi

Arbetshälsa – hälsa och ohälsa på arbetet

Nader Ahmadi är generaldirektör för nyinvigda Myndigheten för Arbetsmiljö. Vad är myndighetens uppdrag och hur förväntas den påverka arbetsmiljöer och hälsan i arbetslivet?

Katarina Wijk

Så mår vi på jobbet i Gävleborg

Katarina Wijk, professor i arbetshälsovetenskap samt Forskning- och utvecklingschef i Region Gävleborg. Katarina bedriver flera studier på arbetsplatser med särskilt intresse för förändringsprocesser och dess påverkan på hälsa. Hon kommer att beskriva arbetshälsa med utgångspunkt i Gävleborg.

Gunnar Bergström

Stress och psykisk ohälsa i arbetslivet 

Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap forskar inom områden som stress och psykisk ohälsa i arbetslivet, nack-/ryggbesvär och betydelsen av den psykosociala arbetsmiljön för hälsa, sjukdom och arbetsförmåga. Han reflekterar till exempel över om vi är mer stressade nu än förr?

Göran Fransson

Göran Fransson

Göran Fransson, professor i didaktik forskar inom områden som yrkesintroduktion, mentorskap, yrkeskunnande och IT och lärande.

Han belyser frågor om att vara ny på jobbet och oerfaren i arbetet och hur det kan förstås och relateras till stress, trivsel, lärande och yrkesintroduktion.

  • Ny på jobbet, hur förstå och stödja det?

När du är ny på en arbetsplats kan olika typer av stöd vara till hjälp för att du lättare ska komma in i arbetsuppgifterna. Det här är en del av de frågor som Göran Fransson, forskare och professor i didaktik, fördjupar sig inom.

– Jag försöker skapa en helhetsbild kring när du kommer ny till yrket, vilken hjälp och vilket stöd som kan behövas då och vad det kan vara viktigt att tänka på som kollega också, säger han.

Göran Fransson forskar inom många olika områden, till exempel yrkesintroduktion, mentorskap, yrkeskunnande, digitalisering och lärande. Han belyser också stress och trivsel och hur dessa faktorer kan kopplas till att vara ny eller oerfaren inom ett yrke.

Hur kan man använda resultaten från din forskning?

– När det gäller lärare så har man gjort introduktionsprogram för lärare utifrån min forskning och bland annat är jag emellanåt ute och föreläser om hur man kan ta emot nya lärare på en arbetsplats.

Göran Fransson är en av flera forskare som kommer att delta vid Forskarna på slottet i Gävle den 9 oktober då temat är ”Hälsofrämjande arbetsliv”.

– Jag har stora förväntningar på att jag ska få lära mig mycket själv, knyta nya kontakter och att det blir många intressanta diskussioner och möten, säger han.

Text: Anna Sällberg

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2022-04-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)