Forskarturné

Högskolan i Gävle vill slå ett slag för högre utbildning bland elever i årskurs 4-9 i Gävleborgs län. Forskarturnén ger er möjlighet att ta emot en forskare till er skola/klass och ta del av forskarens berättelse om sin forskarresa.

Under våren 2019 åkte sexton av våra forskare ut till skolor i länet och träffade mer än 600 elever. Det blev verkligen en succé och nu gör vi om turnén så att fler elever får möjlighet att träffa våra forskare. Forskaren berättar för eleverna om vad som har inspirerat dem till att bli forskare och hur de som forskare har ”nördat” ner sig i ett ämne under en tid och att det är jättespännande att forska. Hur har deras forskarresa sett ut och varför blev det i just det ämnet?

Vi tror att forskarna med sina berättelser inspirerar unga elever i deras framtida studieval. Ta chansen och boka in ett besök av en forskare till just er klass!

Alla barn drömmer om framtiden och vill göra viktiga saker i sina liv. Det är bra att de förstår att ingenting är omöjligt, säger Signhild Olsson, verksamhetsutvecklare vid RucX, Regionalt utvecklingscentrum vid Högskolan i Gävle

När

Högskolans forskarturné planeras att kunna genomföras igen under våren 2022.

Anmälan

Vi öppnar upp anmälningsformuläret i början av 2022.

Så här sa några av lärarna efter förra årets besök

Bra att eleverna får veta att det är "okej" att grotta in sig inom ett ämne och bli specialist, vilket kan leda till ett arbete i framtiden.

Att eleverna fick en inblick i hur de är att vara forskare och vad man då kan göra. Att eleverna får en förebild, en kontakt med den akademiska världen och en förståelse för att man kan forska på många olika saker.

Att forskaren var mycket tillmötesgående och nyfiken på det barnen hade att säga och deras frågor.

Kontakt

Verksamhetsutvecklare RucX

Signhild Olsson
E-post: signhild.olsson@hig.se
Telefon: 026-64 89 76

Publicerad av: Johanna Esplund Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2021-09-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)