Gå till eugreenalliance
Sök

Forskarturné

Högskolan i Gävle vill slå ett slag för högre utbildning bland elever i årskurs 4-9 i Gävleborgs län. Forskarturnén ger er möjlighet att ta emot en forskare till er skola/klass och ta del av forskarens berättelse om sin forskarresa.

Under våren 2019 och våren 2022 åkte våra forskare ut till skolor i länet och har träffat mer än tusen elever på sina skolbesök. Det har verkligen blivit en succé och nu gör vi om turnén så att ännu fler elever får möjlighet att träffa våra forskare. Forskarna berättar för eleverna om vad som har inspirerat dem till att bli forskare och hur de som forskare har ”nördat” ner sig i ett ämne under en tid och att det är jättespännande att forska. Hur har deras forskarresa sett ut och varför blev det i just det ämnet?

Vi tror att forskarna med sina berättelser inspirerar unga elever i deras framtida studieval. Ta chansen och boka in ett besök av en forskare till just er klass!

Alla barn drömmer om framtiden och vill göra viktiga saker i sina liv. Det är bra att de förstår att ingenting är omöjligt, säger Signhild Olsson, verksamhetsledare vid RucX, Regionalt utvecklingscentrum vid Högskolan i Gävle

Högskolans forskarturné

Högskolans forskarturné kommer att genomföras under våren 2023.

När: måndag 22/5, tisdag 23/5, onsdag 24/5, torsdag 25/5 och fredag 26/5 (ni väljer vilka dagar och tider som passar klasserna och skolan.)

Hur: Forskaren besöker en klass per tillfälle. Under en dag så kan forskaren besöka ett par klasser på samma skola. Presentationen är 40 minuter/klass. Klasserna kommer att i förväg få veta vilken forskare som kommer och besöker dem.

Skolor: Grundskolor i Gävleborgs län och Älvkarleby (åk 4-9).

Så här sa några av lärarna efter forskarnas besök:

Forskaren bemötte eleverna på ett bra sätt. Han gjorde ämnet intressant och kunde svara bra på elevrenas frågor. Lagom långt besök, och det var ett bra upplägg. Vi kommer absolut att vilja ha fler besök av forskare.

Spännande att höra om ett yrke som de flesta aldrig hade mött tidigare. Också bra att forskaren berättade om sin bakgrund där hon inte alls trodde att högre utbildning eller forskning var något för henne. Bra med film om Högskolan. Bra att barnen fick ställa frågor.

Så här sa några av forskarna efter besöket:

Roligt att komma ut i skolan. Glada och intresserade elever. Kul att få berätta om sitt arbete i ett nytt sammanhang.

Roligt att träffa skolbarn och höra lite om vad de funderar på angående vetenskap och forskning. Själv hade jag älskat om de kommit en forskare till min grundskola, så det känns bra att kanske ha gett någon annan den stimulansen.

Anmälan till forskarturnén

Fullbokat! Vi är otroligt glada för det stora intresset för vår forskarturné, men nu har vi inte möjlighet att ta emot fler anmälningar. Forskarturnén kommer att arrangeras även nästa år.

Kontakt

Verksamhetsledare RucX

Signhild Olsson
E-post: signhild.olsson@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-07-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)