Gå till eugreenalliance
Sök

Högskolan ser långt utanför sitt uppdrag

Elisabeth Fogelström är HR- och rekryteringschef på Svenska Mäklarhuset. Hon sitter med i Fastighetsmäklarprogrammets branschråd.

Bild på Elisabeth Fogelström

–Jag måste beundra Högskolan i Gävle att de har ett branschråd. Visst finns det andra högskolor som har och har haft det, men aldrig så regelbundet och seriöst. Jag skulle aldrig drömma om att missa ett möte, säger Elisabeth Fogelström som är HR- och Rekryteringschef på Svenska Mäklarhuset.

I branschrådet får hon en chans att påverka innehållet i utbildningen och får ta del av tankar och idéer. Det ger mycket tillbaka till Svenska Mäklarhuset.
– Visst har vi ofta olika åsikter. Men vi känner varandra bra och vågar därför vara öppna.

Hon berättar att de tar upp många viktiga frågor i rådet. Till exempel branschens ansvar efter att studenterna kommit ut i arbetslivet. Mäklaryrket handlar till stor del om försäljning. Du ska möta en person i hemmet och få ett stort förtroende, det gäller trots allt en miljonaffär.
– Det finns en tradition i mäklarbranschen att man är ”utbildad och klar” när en student tar examen. Men en av de saker Högskolan i Gävle gjort oss uppmärksamma på är att vi i branschen har ett ansvar. Vi behöver se till att ha en bra introduktion och plan för de nyanställdas utveckling. Det måste bli en bra övergång mellan det akademiska och verkligheten.

Hon berättar att det finns många områden som de jobbat med i branschrådet.
– Vi har till exempel diskuterat vikten av en utvecklingsplan för mäklare som jobbat 2–3 år. Det finns få tydliga karriärvägar i branschen. Vi har pratat om frågor som hur en chef kan hjälpa den anställde att komma vidare, så att personen fortsätter att utvecklas och stannar kvar.

Hon säger att Mats Lövgren och Jonas Molin på Högskolan tillsammans har gjort underverk med utbildningen. De har kombinerat branschkunskap med det akademiska. De driver frågor hårt, är ettriga och ger sig inte.
– Högskolan ser långt utanför sitt uppdrag, som egentligen är att utbilda mäklare. Men de har sånt engagemang och omtanke, de vill att studenterna kommer ut i en bättre bransch.

Hon berättar att efter varje möte frågar Mats och Jonas alltid ödmjukt: Tycker ni att det finns en poäng med att vi har de här mötena? De får alltid samma svar.

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)