Gå till eugreenalliance
Sök

Dela med sig av det man kan för att andra ska växa – finns det något mer givande?

Mikael Forsblom är kommunikationschef i Gävle Konserthus, och har i flera perioder tagit emot praktikanter från Kommunikationsprogrammet på Högskolan

Bild på Mikael Forsblom

- Jag har en väldigt bra erfarenhet av att ta emot praktikanter från Kommunikationsprogrammet på Högskolan, säger Mikael Forsblom. Det är ett sätt för oss att bidra till utbildningen, men samtidigt så lär sig verksamheten också mycket. Det blir verkligen en win-win situation där vi båda lär oss.

På tredje året på Kommunikationsprogrammet har studenterna en praktik-kurs på tio veckor. Studenterna får själva hitta sin praktikplats, och de väljer ofta en arbetsplats utifrån sitt intresse eller inom det område de sedan vill jobba.
- Det är viktigt att inte se studenterna som en extra resurs, men de blir det ändå, säger Mikael. De bidrar med både sin personlighet och kompetens och genom det får vi in nya tankar i verksamheten. Det är härligt att få in personer i organisationen som frågar: varför gör ni så här?

Mikael Forsblom tycker att det är viktigt att ta emot praktikanter, och på så sätt vara med och bidra till att studenterna utöver den teoretiska kunskapen också får prova på yrket i praktiken.
- Jag får möjlighet att bidra till att en student får värdefull praktisk erfarenhet, samtidigt som vi lär oss. Interaktionen är viktig för mig, det är ett utbyte som behövs. Studenten ska få lust att vilja fortsätta inom yrket, eller kanske inse att det här inte är ett yrke som passar. Det roligaste som finns är om jag kan bidra med mina erfarenheter. Att få dela med sig av det man kan för att andra ska växa – finns det något mer givande?

Som handledare för en student så krävs det förstås en del tid. Under en begränsad tid fungerar man som mentor åt en person som snart ska ut i yrket själv.
- Det krävs så klart tid, men också intresse och nyfikenhet så visst det ställer lite andra krav på mig, säger Mikael Forsblom. Jag måste ta reda på vad personen är intresserad av, och vad de vill lära sig. Det här är en person som vill komma hit till oss på Konserthuset och då är det viktigt att jag kan ge dem vad de vill ha. Annars är inte jag ett bra föredöme.

Enligt Mikael Forsblom så är det enbart positivt att ta emot en student som praktikant, finns det då ingenting negativt med att under tio veckor ha en student på plats?
- Det tråkiga är förstås när personen slutar. Då har man kommit till en punkt när praktikanten har blivit självklar i verksamheten. Då blir vi helt plötsligt en mindre och det är alltid trist. Samtidigt så kan jag då känna att uppdraget har lyckats. Vi kan sällan anställa någon efter praktikperioden, men däremot kan vi stötta upp i allt vi kan och bli en riktigt bra utslussare. Det känns viktigt!

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)