Gå till eugreenalliance
Sök

Praktiken är guld värd

Lukas Ödlund är student på Kommunikationsprogrammet där man under det tredje och sista året har en tio veckors praktik.

Bild på Lukas Ödlund

- Det är verkligen superviktigt med praktik, och vi som är studenter på Kommunikationsprogrammet kan verkligen skatta oss lyckliga som har en praktikperiod i utbildningen. Den är guld värd.

Lukas Ödlund har gjort sin praktik på Högskolan i Gävles kommunikationsavdelning. På Kommunikationsprogrammet så får studenterna själva välja vart de vill ha sin praktik och försöka hitta en arbetsgivare där de kan praktisera. För Lukas var valet inte helt enkelt och det var ingen självklarhet vart han skulle vara.

- Jag tycker att det var lite klurigt, och det fanns många vägar att gå. Det var svårt att välja, och kanske blev lite svårare för mig eftersom jag inte vet vad jag vill jobba med efter utbildningen. Några av mina kurskamrater som vet exakt vad de vill göra hade sin praktikplats klar väldigt tidigt.
- Det kändes också som ett stort beslut, som att jag borde göra praktik inom ett område där jag sedan vill jobba. Det blev lite stressande faktiskt. Ungefär som att jag hade en chans att välja rätt.

Till slut så föll ändå valet på Högskolans kommunikationsavdelning.
- Jag är supernöjd över att jag fick vara här på min praktik, och det har gett mig så mycket. Om någon hade frågat mig när jag gick andra året på programmet vart jag skulle praktisera hade jag kanske inte svarat att jag skulle vara på högskolan, men nu är jag verkligen supernöjd att det blev så, säger Lukas.

En större kommunikationsavdelning rymmer många olika roller och funktioner för kommunikatörer, och möjligheten att få se bredden i yrket kan vara nyttig. Lukas Ödlund har under sin praktik fått en möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter.
- Jag har verkligen fått en större helhetsbild av hur en kommunikationsavdelning arbetar, och hur man gemensamt arbetar mot målet. Jag har fått testa det mesta som finns på avdelningen så det har varit mycket positivt. Jag gick också in med inställningen att jag vill lära mig så mycket som möjligt, och försöka suga åt mig allt jag kan.

På vilket sätt kommer han då att ha nytta av sin praktik i framtiden
- Jag kommer självklart att ha stor nytta av praktiken. Det är verkligen yrkesförberedande, och jag är både väldigt glad och väldigt tacksam för att jag fått den här möjligheten. Jag är inte lika stängd i mitt tänk längre och har fått en större förståelse för olika roller som finns i yrket. Jag har också fått en större förståelse hur man kan jobba med kommunikation, och vad kommunikation går ut på.

För studenterna så innebär praktiken att de får en möjlighet att omsätta de teorier de studerar på utbildningsprogrammet till praktisk kunskap.
- Det har varit en viktig insikt. Nu förstår jag på ett bättre sätt varför vi läser vissa kurser och teorier under utbildningen. På ett sätt så kanske man borde haft ytterligare en praktikperiod som kom tidigare under utbildningen. Den förståelse jag har fått nu kanske hade varit bra att ha tidigare på utbildningen. Men, jag är tacksam över att vi i alla fall har en praktikperiod, avslutar Lukas.

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)