Gå till eugreenalliance
Sök

Studenterna utmanar oss

Cirkeln är sluten. Lisa Wagenius har själv varit student på PA-programmet. Idag arbetar hon på Sandvik och är kontaktperson för studenter på Högskolan i Gävle. Nu kan hon se värdet av samverkan, även från företagets sida.

Bild på Lisa Wagenius

Lisa minns sin tid som student och hur roligt det var att möta företag och organisationer som var engagerade. Idag förstår hon att det handlar om ett utbyte.

– Vi på Sandvik har stor nytta av det här. Till exempel hade vi nyss några studenter som läste ekonomistyrning. De gjorde personalrelaterade kalkyler som vi sedan använde som underlag för beslut i några olika personalfrågor. Samtidigt som studenterna hade användning för det i utbildningen.

Hon är nu kontaktperson åt en grupp som går första året på PA-programmet. Dessutom sitter hon med i utbildningsrådet.
– Det är roligt att kunna vara med och påverka. Där träffar jag andra som arbetar inom samma område. Tillsammans kan vi ge en övergripande bild av vilka kompetensbehov som finns.

Hon berättar att det är ett sätt för Sandvik att hålla sig à jour med vad som händer inom HR. Studenterna ställer också mycket frågor som utmanar organisationen.
– Det är bra att utmana oss. Vi får tänka till kring varför vi arbetar på vissa sätt, så det blir en utveckling även för oss.

Lisa började PA-programmet när det startade, för ungefär tio år sedan. Då hade hon jobbat som chef i några år och tyckte personalområdet kändes spännande. Hon trivdes jättebra som student. Samarbetet i studiegrupperna var stundtals en utmaning, men hon lärde sig mycket. Särskilt om hur människor kan samarbeta.

– I början tyckte vi att det var för lite praktik. Men det blev mer i och med fältstudierna i slutet av utbildningen. Nu i efterhand ser jag att upplägget var väldigt bra. Vi blev förberedda på vad som väntade och det var värdeskapande även för företagen.

Lisa fick arbete direkt efter studierna. Hennes uppsats gav henne en projektanställning inom Gävle kommun och ett halvår senare dök jobbet på Sandvik upp, då via ett bemanningsföretag.

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)