Sök

Äntligen är hållbarhet begripligt

Gösta Sundberg är först i världen med att ha hållbarhetsredovisning i sin bokföring

Bild på Gösta Sundberg

– Om vi ska kunna rädda jorden måste vi företagare redovisa mer än vi gör idag. Vi måste även räkna på människor, miljö och teknik, säger entreprenören och uppfinnaren Gösta Sundberg.

Nu är han först i världen med en hållbarhetsredovisning i sin bokföring. Allt började med hans dotters ord, när hon frågade honom om de ekologiska fotavtrycken de lämnar på jorden. Det fick honom att tänka. Vad kan han som företagare göra för miljön? Gösta har patent på att bygga en speciell typ av trähus. Husen kan lagra både sol och kalluft.
– Att kyla och värma fastigheter står för över 30 procent av jordens koldioxidutsläpp och för omkring 40 procent av den totala energianvändningen i EU. Betongindustrin står för 8 procent. Det är skrämmande att stora fastighetsbolag inte redovisar sina utsläpp i siffror.

Ett betonghus släpper ut mycket koldioxid och skulle därför behöva ta upp det som en kostnad i sin redovisning. Hus i trä däremot har utsläpp vid förädling och frakt, men sedan lagrar huset koldioxid. Gösta ville ha med detta i sin redovisning och det var därför han kom i kontakt med Högskolan i Gävles forskning. Gösta antogs som doktorand och tog in sitt företag som ett case i sin uppsats. Allt han lärde sig i kursen använde han i sitt eget företag.
– Det här är en konkurrensfördel för mig. Mitt trähus är mer värt än vad som annars syns i redovisningen. Nu höjs värdet. Kunder som tänker på miljön kan välja mitt hus eftersom det finns en klimatdeklaration.

Tack vare att Svenska Miljöinstitutet räknat ut koldioxidutsläppen för leverantören var det enkelt att få fram siffrorna, i ton koldioxid. Det svåra var att värdera lagret i kronor. Idag kan Göstas företag användas som exempel i Högskolans ekonomikurser.
– Hållbarhet har blivit begripligt, även på grundkurserna. Nu går det att räkna. Och plötsligt tycker många att det blivit intressant. I framtiden ska han bygga fler ekologiska hus, som genom solfångare och isolering ger mer energi än de gör av med.
– I förlängningen bör alla produkter redovisa sin miljöpåverkan. Tänk när du är och handlar: Du kan välja mellan ekologiska tomater från Holland eller vanliga från Sverige. Hur ska du veta vad som är bäst för miljön?

 

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-02-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)