Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

2012-02-03


FRAMFÖR -  framgångsrika företag bidrar till lokal forskning

Utmärkelsen FRAMFÖR (FRAMgångsrika FÖRetag i Gästrikland) delas årligen ut till de femtio mest framgångsrika företagen i Gästrikland. FRAMFÖR är ett samarbete mellan Gästriklands kommuner, Länsstyrelsen, Svenskt Näringsliv, Mellansvenska Handelskammaren, Högskolan i Gävle och företaget Aktiv Revision.
FRAMFÖR har delats ut i tio år och landshövdingen i Gävleborg står traditionsenligt som värd för prisutdelningen och efterföljande middag på slottet i Gävle. I år sker prisutdelningen den 16 februari.  
 
De företag som väljs ut har genomgått en utvärdering där Högskolans ekonomistudenter ställt ett antal frågor om exempelvis affärsidé, marknadsföring samt arbetsmiljö. Svaren poängsätts därefter genom en kvalitativ bedömning. För att företagen ska vara aktuella för utmärkelsen krävs dessutom en lönsamhetsökning om minst fyra procent jämfört med föregåenden år.

Utvärderingarna som under åren samlats in hos deltagande företag har sparats i en databas. Nu har materialet börjat sammanställas i forskningssyfte.
 
– FRAMFÖR är ett bra exempel på nyttan av samverkan. Våra studenter träffar duktiga företagare i vårt närområde samtidigt som de läser sina kurser. Företagarna ges möjligheter att träffa potentiella framtida medarbetare och dessutom ges de positiv uppmärksamhet när de lyckas.

Ur ett forskningsperspektiv är materialet högintressant.
Vi lär oss om vad det är som utmärker de företag som är framgångsrika i vår unika region. Den kunskapen kan vi alla dra lärdomar av och använda för att bidra till utvecklingen av företagandet i regionen säger Per-Arne Wikström doktor, lärare och forskare vid avdelningen för Ekonomi.

För mer information om FRAMFÖR kontakta:
Per-Arne Wikström, akademin för utbildning och ekonomi, Högskolan i Gävle
Tel: 026- 648703, e-post: pwo@hig.se

Publicerad av: Helen Karlsson Sidansvarig: Maivor Hallén Sidan uppdaterades: 2012-02-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)