Gå till eugreenalliance
Sök

Tips för studier på hemmaplan

När du studerar på distans ställs höga krav på dig som student att skapa en hållbar studiemiljö. Mer eget arbete och färre inbokade tider kan vara en utmaning. Det är därför viktigt att skapa bra rutiner och att planera och strukturera dina studier. Här hittar du tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp.

HIG studenter höstterminen 2017

Skapa fungerade rutiner

Skapa bra rutiner som fungerar för dig, gå upp i tid, gör dig i ordning och ät frukost. Du kan gärna ta en cykeltur/promenad innan du sätter igång att studera.

Utse en arbetsplats

Gör i ordning en plats vid skrivbordet eller köksbordet där du har allt du kan tänkas behöva inom räckhåll, till exempel litteratur, pennor, studiehandledning och kalender. Att utse en arbetsplats avsedd endast för studier brukar göra det lättare att komma igång.

  • Låt sängen vara en plats för vila och inte en arbetsplats.
  • Det är bra om du har möjlighet att variera din arbetsställning, till exempel genom att stå upp emellanåt.

Planera din tid

När du planerar din tid skapar du en överblick över dagen, veckan och kursen. Du ser tydligare vad du behöver göra och det brukar vara lättare att komma igång. En annan fördel med att planera är att du inte behöver komma ihåg allt, utan du kan släppa det när du väl skrivit ner det i planeringen. Det är viktigt att du hittar ett sätt som fungerar för just dig, och om planeringen inte håller, ge inte upp utan planera om istället. Du kan också ta hjälp av Studiehjälpen. På Studiehjälpen kan du få ett konkret och kontinuerligt stöd gällande studieteknik, studieplanering och motivation.​

  • Gör en rimlig planering som går att hålla.
  • Planera in tid för återhämtning, gärna två dagar per vecka.
  • Bestäm en tid när du ska sluta för dagen och efter den tiden släpper du fokus på studierna.
  • Planera in tid för att göra en ny planering.
  • Använd någon form av kalender (i pappersform eller digital), eller använd Studiehjälpens planeringsscheman nedan.

Ta paus regelbundet

Både för hälsan och koncentrationen är det viktigt att ta paus i pluggandet. Det är lätt att bli stillasittande när du pluggar hemma, så ställ gärna en timer på 25-45 minuter och ta en kort paus när klockan ringer.

  • Gör gärna lite benböj eller spring upp och ner för trappan ett par gånger under pausen.
  • Planera också in en längre paus för lunch. Då kan du med fördel även passa på att gå en promenad.

Minska på dina distraktioner

Du kommer ha lättare att behålla fokus på studierna om du minskar på dina distraktioner. Börja med att identifiera vad det är som distraherar just dig. Här är några generella tips som brukar hjälpa de flesta studenter:

  • Stäng av ljudet på telefonen och lägg den gärna i ett annat rum när du inte använder den. Det finns även inställningar i telefonen så du på olika sätt kan begränsa din skärmtid.
  • Sitt inte framför tv:n och plugga.
  • Stäng ner flikar på datorn med sociala medier och annat som kan locka.
  • Sitt inte så du ser disk som behöver diskas eller tvätt som behöver tvättas.

Håll kontakten med studiekamraterna

Se till att hålla kontakten med dina studiekamrater. Skapa gärna studiegrupper där ni kan utbyta tankar och idéer. Ta en fika tillsammans över nätet, gärna med video så ni kan se varandra.

Rör på dig

Det finns många fördelar med att vara fysiskt aktiv och all form av rörelse påverkar din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Träning både minskar stress direkt och har en förebyggande effekt mot stress. Dessutom sover du bättre. Så försök få rörelse och fysisk aktivitet som en del av din vardagsrutin. Det kommer påverka dina studier positivt.

  • Få in rörelse i vardagen och undvik stillasittande långa stunder.
  • Träna gärna 2-3 gånger i veckan. Promenader är bra att börja med.

Fyll på med bra energi

Om du fyller på med bra energi regelbundet så orkar du plugga hela dagen. Ät frukost, lunch, middag och gärna något mellanmål.

Använda smarta appar

Det finns ett stort utbud av smarta appar och digitala hjälpmedel att använda i studierna. Det finns appar som kan hjälpa dig hålla fokus, hantera din skärmtid och hålla koll på tiden när du pluggar. Det finns också appar för ordlistor, att göra-listor, mind-maps, inspelningar, anteckningar och mycket mer. Använd gärna appar som hjälp men låt inte tekniken ta för mycket av tiden. 

 

Fem studietips från Elin, student på högskolan

Elin delar med sig av sina fem bästa studietips så att du på ett bra sätt kommer igång med dina studier.

Film om studieteknik när du pluggar hemma

Filmen ger tips på vad du kan göra när du känner att du inte kommer dig för att plugga, när det inte ens blir av. När du känner att du borde plugga, du måste plugga och du vill plugga men inte kommer igång. Filmen kompletterar och fyller ut övriga tips på denna sida.

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2023-01-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)