Sök

Studieavbrott

Om du vill avbryta dina studier helt kallas det för studieavbrott. En anmälan om studieavbrott är ett definitivt ställningstagande om att avsluta ditt program eller kurs.

Studieavbrott på program​

En anmälan om studieavbrott är ett definitivt ställningstagande om att avsluta ditt program. När du gör ett studieavbrott läggs en avbrottsnotering in i studiedokumentationssystemet Ladok från och med avbrottsdatumet.


Det är mycket viktigt att du kontrollerar att alla avklarade poäng blivit inrapporterade i Ladok innan du lägger in om studieavbrott. Kurser inom programmet kan inte slutföras efter avbrottsdatumet. De poäng som du har godkänts på under din studietid på programmet berörs inte, utan ligger kvar i Ladok.


Avbrott på program lägger du själv in i Ladok. När du är inloggad klickar du på den utbildning som du vill avbryta. Välj “jag vill inte läsa denna utbildning”, nu öppnas en dialogruta med information om vad avbrottet innebär och där bekräftar du ditt val.

Om du läser ett program med en inriktning var noga med att det är själva programmet du ska lägga in avbrott på och inte inriktningen.

Här loggar du in i Ladok

Här hittar du information om hur ett studieavbrott kan påverka ditt studiestöd från CSN

Tidigt studieavbrott på program

Om du avbryter dina studier på programmet inom tre veckor från programstarten (så kallat tidigt avbrott), så ska du lägga in avbrott på programmet i ladok och även lämna återbud via ”Mina sidor” på antagning.se . Meddela även oss på Högskolan i Gävle om ditt studieavbrott på program på studentsupport@hig.se.

Om du inte har hunnit få studieresultat på någon kurs i programmet har du möjlighet att söka programmet på nytt på antagning.se

Studieavbrott på kurs

En anmälan om studieavbrott på kurs är ett definitivt ställningstagande om att avsluta en kurs. Studieavbrott på en kurs anmäler du direkt i Ladok. Om du gör ditt avbrott på kurs inom 3 veckor från kursstart (så kallat tidigt avbrott) så ska du också lämna återbud via ”Mina sidor” på antagning.se. Meddela även oss på Högskolan i Gävle om ditt avbrott på kurs på studentsupport@hig.se .


Om du avbryter dina studier på kursen innan du har hunnit få något studieresultat har du möjlighet att söka om kursen igen via antagning.se. Om du har studieresultat på kursen så behöver du kontakta Högskolan för hjälp med att ansöka om en ny registrering på kursen, det sker dock i mån av plats.

Information om kursregistrering och omregistrering på kurs

Anmälan om studieavbrott på kurs via Ladok

Publicerad av: Monika Karlsson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2022-11-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)