Gå till eugreenalliance
Sök

Checklista - från antagningsbesked till terminsstart

Den här checklistan hjälper dig från det att du har fått ditt antagningsbesked tills att terminen startar. Använd listan för att förbereda dig inför studierna på bästa sätt.

Att göra nu

Följande kan du göra så fort du fått ditt antagningsbesked.

Tacka JA till din plats

Du som har blivit antagen måste tacka JA för att behålla din plats. Det gäller även dig som blivit reservplacerad. Du tackar ja på "Mina sidor" på antagning.se. Sista dag att tacka ja för utbildning som startar vårterminen 2024 är 18 december.

Om du har blivit antagen men inte vill ha din plats, lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på antagning.se

Alla viktiga datum att hålla koll på antagning.se

Ta reda på när din utbildning startar

Via länkarna nedan hittar du dag, tid och plats för när din utbildning startar.

Sök studiemedel

Om du vill ansöka om studiemedel så gör du det hos CSN. På deras webbplats finns bra information om hur du gör. CSN vill veta vilka datum du ska studera.

Ansök om riktat pedagogiskt stöd

Du som har en funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på Högskolan i Gävle på lika villkor som andra. Du har då möjlighet att ansöka om riktat pedagogiskt stöd. 

Sök studentbostad

Om du planerar att flytta till Gävle är det läge att söka studentbostad nu. Det kan vara tryggt att veta att Gävle kommun erbjuder bostadsgaranti till studenter som flyttar till Gävle för att studera på Högskolan. Det är dock viktigt att du aktivt söker bostad på egen hand, då bostadsgarantin för studenter aktiveras först när studentlägenheterna i det ordinarie beståndet är slut.

Folkbokför dig i Gävle

Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Om du flyttar till Gävle så kan du göra en flyttanmälan genom Skatteverket helt kostnadsfritt. Fördelar med att vara folkbokförd på korrekt adress är bland annat att du kan söka bostadsbidrag, skaffa hemförsäkring och att du kan rösta i allmänna val och därmed påverka Gävles framtid.

Så här folkbokför dig i Gävle via Skatteverket

Boka in introduktionsdagen 15 januari

Den 15 januari välkomnar dig till campus med en välkomstceremoni, guidade rundturer och en mässa med mera. Vissa delar under dagen sänds även live online.

Att göra fyra veckor före terminsstart

Följande kan du göra fyra veckor innan terminen kör igång.

Kolla upp vilken kurslitteratur som ska användas

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I litteraturlistan hittar du den litteratur du behöver. Se gärna till att fixa kurslitteraturen i god tid. Du kan köpa online, köpa begagnat eller kolla in köp- och säljgrupper.

Sök kursplan och litteraturlista

Att göra två veckor före terminsstart

Följande kan du göra två veckor innan terminen kör igång.

Gör våra fem steg för att komma igång

För att komma igång med dina studier så behöver du skapa dig ett användarkonto, registrera dig i studiedokumentationssystemet Ladok och logga in i vårt webbaserade klassrum Canvas.

Fem steg för att komma igång med dina studier

Sök fram ditt schema

Du kan söka fram ditt schema via schema.hig.se eller via schema-appen Kronox. Kursens schema ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart.

Sök schema

Annat bra att ha koll på

Delta i introduktionsaktiviteterna

Under terminens första veckor erbjuder Högskolan ett antal aktiviteter för att du ska få chansen att bekanta dig med Högskolan, studentstaden Gävle och dina nya studiekamrater.

Introduktionsaktiviteter

Låna böcker på högskolans bibliotek

För att kunna låna böcker på biblioteket behöver du vara registrerad som låntagare. På bibliotekets sida kan du läsa om hur du gör.

Registrera dig som låntagare på biblioteket

Hämta ut ett parkeringstillstånd

Om du åker bil till Högskolan kan det vara bra att veta att parkeringsplatserna vid Högskolan är avgiftsbelagda. Med ett särskilt tillstånd betalar du reducerad taxa – studentpris. Parkeringstillståndet kan hämtas ut i högskolans reception eller beställas via formulär.

Högskolans parkeringar och parkeringstillstånd

Hämta HiG-kort om du ska vara på campus

På Högskolan i Gävle används ett passerkort med flera funktioner, HiG-kortet. Kortet används som passerkort samt kopierings- och utskriftskort. Kortet är främst användbart för dig som kommer att vara på campus.

Lycka till med dina studier!

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Satu Moberg Sidan uppdaterades: 2024-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)