Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart

Under inledningen av höstterminen kommer undervisningen i huvudsak att genomföras nätbaserat. Även du som ska läsa en campusutbildning behöver ha tillgång till webbkamera och eventuellt ett headset för att du ska få ett bra ljud.

För att du ska få så bra förutsättningar som möjligt för att studera på distans så finns en guide med riktlinjer. Tänk på att exempelvis använda kamera vid digitala möten.

Vi hoppas att vi kan ses ännu mer på campus under andra delen av höstterminen, så mycket trevligare att kunna se varandra!

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00-14.00 via Zoom.
Länk till Zoom: https://hig-se.zoom.us/j/64319138102?from=addon

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling 180 hp! Det är roligt att du har sökt vår utbildning och det ska bli spännande att lära känna dig och dina studentkamrater.

Vid programuppropet kommer du att träffa några av dina lärare och då kommer vi att berätta mer om din utbildning och vilka kurser du ska läsa under hösten samt praktiska detaljer som kan vara bra att känna till när man börjar läsa på högskolan. Programmet har också en studentguide som kommer att presentera sig och berätta om vad hon kan hjälpa till med.

Om programmet

För att nå hållbar hälsa i samhället behövs kunskaper om hur vi uppnår hållbarhet både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Dessa olika perspektiv kombineras i programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling. Ett innovativt program som endast finns i Gävle och som kopplar samman folkhälsa/hälsofrämjande verksamhet och hållbar utveckling.

Programmet kommer att förbereda dig för att arbeta hälsofrämjande med hållbar utveckling med folkhälsan i fokus och målet ett hållbart samhälle. I programmet kombineras ämnena folkhälsovetenskap och biologi med varandra till en utbildning som har folkhälsovetenskap som huvudområde. Det innebär att du vid avslutad utbildning kommer att ha en filosofie kandidatexamen i Folkhälsovetenskap.

Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som studerar befolkningens hälsa och de faktorer som påverkar denna vilket ligger till grund för att föreslå åtgärder som ökar livskvalitet, bevarar och förbättrar hälsan bland befolkningen.

Utbildningen fokuserar på det hälsofrämjande arbetet i samhället och hur miljöfaktorer är relaterade till människors hälsa. Människors livsvillkor och hälsobeteende studeras med utgångspunkt från ett livsloppsperspektiv. Det strategiska förhållningssättet utvecklas genom att kunskaper tillämpas under fältstudier och i samarbete med arbetslivet under hela utbildningens gång.

Programmets upplägg

Första året ger dig en introduktion och grundläggande kunskaper om folkhälsovetenskap och biologi ur hållbart utvecklingsperspektiv. Det hälsofrämjande arbetet i samhället studeras och de tre dimensionerna av hållbar utveckling: socialt, ekonomiskt och ekologiskt, introduceras.

Under andra året ligger fokus på hur miljöfaktorer är relaterade till människors hälsa. Människors livsvillkor och hälsobeteende studeras och hur vi kan påverka dessa förhållanden genom strategiskt hälsofrämjande hållbarhetsarbete.

Det avslutande året inleds med en termin av fortsatt fördjupning av ämnet folkhälsovetenskap där fokus ligger på Ditt strategiska förhållningssätt. Du kommer att tillämpa dina kunskaper i att planera, organisera och genomföra hälsofrämjande verksamhet i samhället. Fältstudier ingår där anknytning skapas till arbetsmarknaden. Under den sista terminen skriver du ett individuellt examensarbete.

Studierna är på heltid med föreläsningar i genomsnitt tre gånger i veckan. Däremellan sker det självstudier och gruppuppgifter som ska lösas tillsammans. För att stödja dig som student kan det under den inledande höstterminen bli något fler föreläsningar.

Förberedelser inför programstarten

Om du vill förbereda dig fram till kursstart se kursplan och litteraturlista. Vid programinformationen kommer det mer information. I kurserna använder vi lärplattformen Canvas, där kommer studiehandledning, instruktioner, kursmaterial och övriga uppgifter om kursen att finnas.

Önskar dig varmt välkommen till oss på Folkhälsostrateg för hållbar utveckling. Vi ska göra allt för att du ska trivas hos oss!

Med vänliga hälsningar
Anne-Sofie Hiswåls

Utbildningsledare för programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling

Inför din första kurs

Inför din första kurs

Här hittar du välkomstbrev till den första kursen som ingår i ditt program. I kursers välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Välkomstbrev - Folkhälsovetenskap en introduktion 15 hp

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Albin Törnblad som läser Personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Ebba är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.albin@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som ny student på Högskolan

Under höstterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis utlandsmöjligheter, hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar och hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad? Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges 14 september klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Ann-Sofie Hiswåls

E-post: ann-sofie.hiswals@hig.se
Telefon: 026-64 50 96

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-07-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)