Välkommen till Högskolan i Gävle och Lantmätarprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart

Under inledningen av höstterminen kommer undervisningen i huvudsak att genomföras nätbaserat. Även du som ska läsa en campusutbildning behöver ha tillgång till webbkamera och eventuellt ett headset för att du ska få ett bra ljud.

För att du ska få så bra förutsättningar som möjligt för att studera på distans så finns en guide med riktlinjer. Tänk på att exempelvis använda kamera vid digitala möten.

Vi hoppas att vi kan ses ännu mer på campus under andra delen av höstterminen, så mycket trevligare att kunna se varandra!

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Om programmet

Programupprop

Programinformation och upprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00 via Zoom
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/68819396278

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare, informationen uppdaterad 19 augusti

Välkommen till Lantmätarprogrammet!

Roligt att du har valt att studera lantmäteriteknik vid Högskolan i Gävle! Under de första veckorna i höst kommer det att hända mycket för dig som är ny student. Då kommer det att hållas en introduktionsdag med upprop, kursstarter och olika studentaktiviteter.

I början av höstterminen kommer du att läsa kursen Introduktion till högre studier, som förbereder dig för vidare studier på Lantmätarprogrammet. I den kursen går vi igenom allting från grunden, exempelvis information om våra datasystem, riktlinjer för akademiskt skrivande, tips om studieteknik och naturligtvis en introduktion till vårt ämne, Lantmäteriteknik. Parallellt med introduktionskursen läser du en kurs i matematik som heter Algebra och geometri.

Programmets upplägg

Lantmätarprogrammet är ett campusprogram, men Högskolan i Gävle följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående Covid-19. Det innebär i dagsläget att undervisningsformen är mestadels nätbaserad, men att vissa moment kan komma att genomföras på Campus under fösta halvan av höstterminen. Det är därför viktigt att du har en dator med kamera, mikrofon och högtalare. Har den inte det, behöver du komplettera med en extern webbkamera och/eller headset med mikrofon.

Programmet har tre inriktningar: teknisk inriktning, högskoleingenjör och ekonomisk-/juridisk inriktning. Inriktningarna har lite olika fokus, men alla tre ger dig en bred utbildning inom ämnen som är viktiga för ett hållbart samhällsbyggande. Ämnet lantmäteriteknik är en intressant blandning av teknik, ekonomi och juridik och under utbildningen kommer du att beröra hela samhällsbyggnadsprocessen, från idé och planering till genomförande. Det finns en mycket stor efterfrågan på den här typen av kompetens i hela landet och arbetsmarknaden växer.

Repetera dina kunskaper inför terminsstarten

Ett tips inför studiestart är att tänka på hur du lär dig bäst. Vad fungerar bra för dig i en inlärningssituation? Din studieteknik är en viktig del för genomförandet av dina studier. Vi rekommenderar att du repeterar matematiken från gymnasieskolan under sommaren, särskilt om det var ett tag sedan du studerade, eftersom det tillämpas i flera kurser på programmet. Du kan t.ex. friska upp dina kunskaper på hemsidan matteboken.se.

Frågor?

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss utbildningsledare via telefon eller e-post men eftersom vi har semester under juli så kan det ta ett tag innan vi svarar då.

Hjärtligt välkommen!

Ulrika Ågren (teknisk inriktning och högskoleingenjör) e-post: ulrika.agren@hig.se telefon 026-648906

Jonas Pettersson (ekonomisk-/juridisk inriktning) e-post: jonas.pettersson@hig.se telefon 026-648540

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Alla tre inriktningarna läser samma kurser under period 1. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Alexandra Fredriksson som läser Samhällsplanerarprogrammet på högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Alexandra är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.alexandra@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som ny student på Högskolan

Under höstterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis utlandsmöjligheter, hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar och hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad? Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges 14 september klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Ulrika Ågren eller Jonas Pettersson.

Ulrika Ågren, teknisk inriktning eller högskoleingenjör
E-post: ulrika.agren@hig.se
Telefon: 026-64 89 06

Jonas Petterson, ekonomisk/juridisk inriktning
E-post: jonas.pettersson@hig.se
Telefon: 072-858 49 69

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-08-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)