Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Människa-kultur-religion!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart

Under inledningen av höstterminen kommer undervisningen i huvudsak att genomföras nätbaserat. Även du som ska läsa en campusutbildning behöver ha tillgång till webbkamera och eventuellt ett headset för att du ska få ett bra ljud.

För att du ska få så bra förutsättningar som möjligt för att studera på distans så finns en guide med riktlinjer. Tänk på att exempelvis använda kamera vid digitala möten.

Vi hoppas att vi kan ses ännu mer på campus under andra delen av höstterminen, så mycket trevligare att kunna se varandra!

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 1 september klockan 10.15 -12.00 via Zoom.
Länk till Zoom: https://hig-se.zoom.us/j/69109652774

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Människa-kultur-religionsprogrammet!

MKR-programmet är ett filosofie kandidatprogram (180 hp) med religionsvetenskap som huvudämne. Ämnet religionsvetenskap har flera olika deldiscipliner och inriktningar som du kommer att introduceras till under utbildningens gång, men under termin tre och fyra kommer du själv att kunna välja mellan tre olika rekommenderade studiegångar som gör att du kan profilera din utbildning i viss mån. Se översikt över kurserna inom programmet.

Översikt över kurserna inom programmet

Därutöver innehåller programmet även kurser från andra ämnesområden, detta för att bredda din kompetens och göra dig mer attraktiv på arbetsmarknad när studierna är avslutade. Exempel på detta kurser i projekt- och processledning och en översiktskurs i juridik. Ett annat exempel är den fördjupning eller strimma av interkulturell religionsdidaktik som följer hela programmet. Denna undervisning syftar till att ge dig användbara redskap och träning inför ditt framtida yrkesliv.

Distansstudier och innedagar

I samband med undervisningen inom fördjupningen träffas vi i Gävle två gånger per termin, så kallade innedagar. Det handlar om en eftermiddag och nästföljande förmiddag, alltså ett dygn vid vardera tillfälle. Dessa träffar är examinerande, det vill säga du måste vara där för att kunna bli godkänd på utbildningen. De första innedagarna kommer att ligga ungefär en månad in på terminen. Men då det fortfarande råder stor osäkerhet kring vilka rekommendationer som gäller för hösten när det gäller resor och umgänge, får vi lämna det öppet om dessa innedagar istället kommer att genomföras på distans.Vi planerar i nuläget för att vi ska träffas i Gävle. 

All undervisning utöver dessa innedagar kan du välja att delta i antingen på plats i Gävle eller på distans. Sitter du på distans kan du delta interaktivt via det webbaserade konferensverktyget Zoom. Du kommer även att få information om det via lärplattformen Canvas där vi lägger ut all information inför kurs- och momentstarterna. Det är också dit du skickar in dina arbetsuppgifter så småningom.

Kurslitteratur

Litteraturen kommer att användas på olika sätt under programmet: som studielitteratur, referenslitteratur, handböcker, källskrifter och allmänorientering. Inför varje kursstart/kursmoment kommer respektive lärare att ge en mer detaljerad presentation av litteraturen och hur den kommer att behandlas. Avvakta därför med att köpa litteraturen till dess du vet hur den kommer att användas.

Utbildningsplanen

Även utbildningsplanen bifogas. I den framgår programmets innehåll och upplägg, men även de programspecifika målen för utbildningen.

Utbildningsplan för Människa-kultur-religionsprogrammet

Hjälp för distansstudenter

På bibliotekets webbsida finns anvisningar och hjälp för distansstudier. Kom ihåg att i god tid, minst två veckor före kursstart, gå in på dessa sidor och följa de anvisningar som finns. För dig som är distansstudent finns en särskild supportorganisation här på högskolan, se Learning Center

Programschema

Programschema

Schemat för programmet hittar du på schema.hig.se eller via länken nedan. Förändringar i det preliminära schemat kan komma att ske, så ta en titt igen inför program- och kursstart.

Inför din första kurs

Inför din första kurs

Här hittar du välkomstbrev för den första kursen som ingår i ditt program. I kursens välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Malin Engvall som läser Sjuksköterskeprogrammet på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Malin är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.malin@hig.se

Introduktion

Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som ny student på Högskolan

Under höstterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis utlandsmöjligheter, hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar och hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad? Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges 14 september klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Inspark

Inspark

Gefle Studentkår och studentföreningarna bjuder in till inspark för nya studenter. Insparken startar den 19 augusti. Även du som läser på distans är varmt välkommen till Gävle.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Olov Dahlin.

E-post: olov.dahlin@hig.se
Telefon: 076-948 99 67

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-08-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)