Välkommen till Högskolan i Gävle och Samhällsplanerarprogrammet!

På denna sida kan du läsa mer om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier. Kom ihåg att tacka ja till din plats via antagning.se!

Kom igång med studierna!

För att kunna använda Högskolans webbtjänster, registrera dig på kurser med mera, behöver du gå igenom våra fem steg för att komma igång. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Introduktionsdag med upprop

Introduktionsdag

Introduktionsdag

Den 28 augusti är det introduktionsdag på Högskolan i Gävle. Dagen inleds kl. 08.00 i foajén utanför Högskolans hörsal Valhall där flera mässutställare då finns på plats.

Klockan 08.30 är det samling i Valhall där du hälsas välkommen av Högskolans rektor, Gefle Studentkår och Gävle kommun. Därefter har du möjlighet att återigen besöka mässan eller gå en guidad tur runt Högskolans campus.

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls klockan 10.15-12.15 i sal 99:131 (ny sal). I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Om programmet

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Samhällsplanerarprogrammet!

Under de första veckorna kommer det hända mycket för dig som är ny student. Introduktionsdag med upprop, kursstart och olika händelser med bl.a. Gefle studentkår och studentföreningen Gefleteknologerna. Inte minst ska du kanske hitta ett boende och se till att ditt studieliv här i Gävle ska fungera.

I början kommer du läsa kursen Introduktion till samhällsplanering och geografi som förbereder studierna på Samhällsplanerarprogrammet. Vi går igenom allt från ”scratch”, så som grundläggande information om våra datasystem, riktlinjer för akademiskt skrivande, tips för studieteknik och såklart de två huvudämnena inom programmet: geografi och samhällsplanering. Parallellt med introduktionskursen går du en kurs i CAD och ritteknik för samhällsbyggnad, som ger en första introduktion till en av de programvaror som används under hela studietiden.

Programmets upplägg

Samhällsplanerarprogrammet är ett campusprogram, men alla dagar är inte schemalagda och ibland är det halvdag. Denna tid bör du använda till att läsa kurslitteratur och förbereda för kursmoment och grupparbeten. Studietiden är 40 timmar i veckan för en heltidsstudent, så tänk på hur du lägger upp din tid mellan studier, fritid och eventuellt arbete. Vi använder Blackboard som digital plattform, där information om programmet och kurserna finns. Du får tillgång till Blackboard under första veckan. Schema för kurser finns i vanliga fall tillgängliga fyra veckor innan respektive kursstart.

Under din studietid på programmet kommer du att läsa två kurser parallellt. Några kurser har en tidigare kurs som förkunskapskrav. Tänk därmed på att avsluta dina kurser i tid. Samhällsplanerarprogrammets kurser bygger på varandra, vilket innebär att dina kunskaper utvecklas från en kurs till nästa. Om du redan har högskolekurser kan vi göra en individuell studieplan.

Repetera dina kunskaper inför terminsstarten

Ett tips inför studiestart är att tänka på hur du lär dig bäst, vad fungerar bra för dig i en inlärningssituation eller kanske vad som inte har fungerat. Din studieteknik är en viktig del för genomförandet av dina studier. Vi vill rekommendera dig att börja läsa på dina förkunskapskrav inom samhällskunskap och matematik B inför kursstart. Matematik används inte som ämne i sig själv på programmet, men tillämpas i flera kurser. Du kan t.ex. friska upp dina kunskaper på hemsidan matteboken.se. Du har även möjlighet att besöka deras gratis räknestuga som finns i Gävle. Samhällskunskaper kan t.ex. friskas upp genom att följa den dagliga nyhetsrapporteringen.

Frågor?

Har du frågor om programmet och innehåll får du såklart mejla mig, Janne Margrethe på e-post janne.margrethe.karlsson@hig.se eller ringa på telefon 026-64 84 93. Tänk på att under juli är det semestertid, så det kan ta lite tid att få svar.

Samhällsplanerarprogrammet har också en egen studentguide, som kan svara på frågor om hur det är att vara student. För övriga studierelaterade frågor, vänligen kontakta Studentcentrum på e-post studentcentrum@hig.se.

 

Varmt välkommen!

Janne Margrethe Karlsson, utbildningsledare
Eva Sahlin, biträdande utbildningsledare

Programschema
Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Särskilt pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om särskilt pedagogisk stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Kontakta din studentguide om du har frågor

Kontakta din studentguide om du har frågor

Victoria Latifi är student här på Högskolan i Gävle och finns som ett stöd för dig som är ny student. Victoria kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Så tveka inte att ta kontakt!

Victoria svarar på dina frågor vardagar under dagtid under perioden vecka 28-44.

E-post: latifivictoria@gmail.com
Telefon: 072-160 60 07

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Gefle Studentkår och studentföreningarna bjuder in till inspark för nya studenter. Insparken startar 21 augusti.

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Janne Margrethe Karlsson.

E-post: janne.margrethe.karlsson@hig.se
Telefon: 026-64 84 93

Allmän information

Biblioteket
Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Hig.se/student
Hig.se/student är webbsidan för dig som studerar här på Högskolan. Härifrån hittar du länkar till sidor som rör dina studier och annan information. Här finns också ett nyhetsflöde som uppdateras kontinuerligt med aktuell studentinformation.

It-support
Till it-supporten vänder du dig om du upplever tekniska eller datorrelaterade problem. It-supporten är öppen för besök måndag-fredag kl. 09.00-15.00. Du kan även kontakta dem på telefon 026-64 88 80, eller e-post itsupport@hig.se.

Studentcentrum
Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också ett café och digitala skärmar som visar studierelaterad information. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden
På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2019-08-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)